Väittelykoulutushanke musiikkilukiossa

Innokkaita opiskelijoita.

Nuoren Voiman Liitto on järjestänyt väittelykoulutushankkeen, joka toteutetaan viidessä koulussa eripuolella Suomea syksyllä 2011, myös Kaustisen musiikkilukiossa.

Yksi kouluttajista, pääkaupunkiseudulla vahvana väittelijänä tunnettu Teemu Manninen kertoo hankkeessa olevan kyse väittelykoulutuksen kehittämisestä Suomessa. Äidinkielenopettaja Heleena Kivioja sanoo hankkeen tuovan väittelyn lukiotasolla perusteellisesti tunnetuksi. Opiskelijat oppivat myös perustelemaan omia väittämiään.

Koulutukseen osallistui Kaustisen musiikkilukion äidinkielen kurssin opiskelijoita ja muita asiasta kiinnostuneita opiskelijoita. – Aluksi puhuimme väittelyn periaatteista ja vaikuttamisesta, kertoo koulutukseen osallistunut opiskelija Annika Nevanpää. Tunnilla myös muodostettiin väittelytilanne pienissä ryhmissä. Nevanpään mukaan se oli suhteellisen vaikeaa, sillä väittelyssä tulee useita vastaväitteitä, ja pitäisi keksiä lisää samanlaisia, vaikka itsellään olisi joku hieno juttu mielessä.

Nuorena innokkaasti mielipiteensä ilmaisseen Teemu Mannisen mielestä tärkeää väittelyssä on reiluus, ja se ettei pyri manipuloimaan toista tunnetasolla. Kriittinen ajattelutaito ja se että on älykäs yllättävällä tavalla ovat myös hyviä ja tärkeitä ominaisuuksia. – Täytyy osata tuoda jotain uutta tilanteeseen. Samalla kehittyvät luova ajattelukyky ja taito asettua muiden ihmisten näkökulmaan, Manninen korostaa.

Väittelytaitoa tarvitaan nykypäivänä oikeastaan kaikkialla, kertoo Teemu Manninen: Liikeneuvotteluissa, akateemisella uralla, tieteellisellä alalla ja vaikka kirjallisuuden arvioimisessa, omien mielipiteidensä puolustamisessa.

Annika pitää koulussaan toteutunutta väittelykoulutusta hyvänä ja väittelytaitoa tärkeänä niin tulevaisuuden koulunkäyntiä varten kuin arkisissa ihmissuhteissa.

Väittelykoulutushanke huipentuu Helsingissä, jossa lukiolaiset pääsevät  joukkueissa väittelemään toisiaan vastaan tammikuussa 2012.

Teksti: Daalia Kontio ja Aune Sanz

Linkkihttp://vaittely.fi/

Mainokset

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s