Näppäripedagogiikkaa Saksanmaalla

Kansanmusiikin työpaja Meerbuschissa.

Emmi Klemola, Essi Klemola, Mira Teirikangas ja Siiri Virkkala kertovat matkastaan Meerbuschiin Kristiina Porasen toimittamassa haastattelussa.

Emmi, Essi ja Mira ovat kaikki musiikkilukiossa ensimmäisellä vuosikurssilla. Kun viulunsoiton opettaja Siiri Virkkala tarjosi heille mahdollisuutta lähteä Meerbuschiin suuntautuvalle matkalle opettamaan sikäläisille nuorille kansanmusiikkia kevään korvalla, he lupautuivat mukaan matkalle.

Siiri kertoo, että Meerbusch on Kaustisen ystävyyskaupunki, ja niinpä Meerbuschin musiikkikoulu ja Kaustisen musiikkilukio ovat tehneet paljon yhteistyötä vuosien saatossa.

– Viimeksi Meerbuschista oli vieraita täällä noin vuosi sitten, joten nyt oli meidän vuoromme mennä sinne, Siiri taustoittaa. Pyysin opiskelijoita mukaan, koska on todella kiva, että saksalaiset ja suomalaiset nuoret tutustuvat toisiinsa ja soittavat yhdessä.

Emmi, Essi, Mira ja Aleksi (joka ei ollut haastattelussa mukana), valikoituivat mukaan sillä perusteella, että he soittavat musiikkilukion kansanmusiikkiryhmässä ja lisäksi ovat olleet mukana Näppäreissä koko ikänsä.

– Olin tutustunut heihin jo Näppäreissä, joten tiesin myös, mitä he osaavat jo ennakkoon, Siiri sanoo.

Mira kertoo, että he yöpyivät matkalla saksalaisissa perheissä. Matkan kesto oli viisi päivää.

– Oikeastaan se oli tosi lyhyt aika, joten kauheasti ei ehtinyt tutustua saksalaiseen maisemaan ja musiikkiin,  Emmi sanoo. Matkoihin meni suuri osa ajasta, ja kansanmusiikkityöpajan jälkeen aikaa ei jäänyt muuhun kuin nukkumiseen.

– Sunnuntaina oli sitten aikaa myös käydä vähän tutustumassa ympäristöönkin, Emmi kertoo.

Düsseldorfissa ryhmä kävikin tutustumassa nähtävyyksiin, vietti aikaa isäntäperheiden nuorten kanssa käyden muun muassa tivolissa ja ulkona syömässä.

Matkan tarkoitus oli opettaa saksalaisille nuorille suomalaista kansanmusiikkia ja soittaa sitä yhdessä. Miten opetus oikein tapahtui?

Emmi selvittää, että saksalaisille oli lähetetty nuotteja niin, että he saattoivat tutustua kappaleisiin etukäteen.

– Soitimme heille ensin kappaleet malliksi ja sitten vielä hitaasti, hän kuvailee. Sitten jaoimme porukan niin, että esimerkiksi viulut olivat yhdessä ja komppiryhmä (harmoonit ja basso) keskenään.

Toimintatapa perustuu Näppäri-pedagogiikkaan.

– Samalla tavalla tosiaan toimitaan Näppärikursseilla, Emmi selittää.  Siellä soittajat jaetaan tason mukaan A-, B- ja C-ryhmiin, jotka menevät keskenään harjoittelemaan. Jos soittajia on oikein paljon, näitä ryhmiä saatetaan jakaa vielä pienempiin ryhmiin.

Parasta matkassa oli Essin mielestä saksalaisten isäntäperheiden kanssa oleminen.

– He tunsivat paikat ja opastivat meitä.

Tutustumiskohteita

Siiri puolestaan sanoo matkaseuran ohella parasta olleen onnistunut kurssi ja kurssin päätteeksi pidetty hyvä konsertti.

– Konsertin ohjelmassa oli lähinnä suomalaista kansanmusiikkia, Mira kertoo. Mukana oli aika monta laulua ja jonkin verran myös tanskalaista ja ruotsalaista musiikkia.

– Ja yksi suomenkielinen laulu, jonka saksalaiset opettelivat, Emmi lisää.

Ryhmä tuli haastatteluun suoraan Kamarimusiikkikimara-nimisestä konsertista, jossa esiintyivät. Orkesterin esiintymisen ohella Mira soitti muun muassa Bachia ja Emmi Corellia.

– Orkesterin ohjelmassa oli Mozartin Eine kleine Nachtmusik, Essi kertoo.

Monesti kamarimusiikista puhuttaessa onkin kyse hieman vanhemmasta musiikista kuin esimerkiksi kevyttä musaa tai kansanmusiikkia soitettaessa. Tällä kertaa konsertista muodostui – puolittain vahingossa – katsaus musiikin historiaan: konsertissa oli mukana barokin ajan musiikkia, wieniläisklassismia, romanttista musiikkia, myös suomalaista kansallisromanttista musiikkia ja vielä nykymusiikkiakin.

– Oikeastaan siis 1600-luvulta meidän päiviimme saakka, Siiri summaa.

Haastattelija: Kristiina Poranen

Kuvat: Aleksi Pakkala

Mainokset

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s