Vaihtarikokemuksia Valloista

Laura Petäjän ja Heta Rantasen mielestä vaihto-oppilasvuosi oli hyvä kokemus.

Kaustisen musiikkilukion toisen vuosikurssin opiskelijat Heta Rantanen ja Laura Petäjä viettivät  molemmat viime vuoden vaihto-oppilaana Yhdysvalloissa.

Heta innostui lähtemään vaihto-oppilaaksi kuullessaan koulussa entisen vaihto-oppilaan kokemuksista. Hän alkoi perehtyä erilaisiin järjestöihin ja tilasi hakupaketteja kotiinsa.

– Sitten vanhemmat vetivät nimensä papereihin, ja kohta olinkin jo valtameren toisella puolella, Heta kertoo.

Laura oli haaveillut vaihto-oppilasvuodesta jo yläasteella, mutta arkaillut lähtöä ohjelmien korkeiden hintojen takia. Hän huomasi kuitenkin lehdessä ilmoituksen, jossa haettiin vaihto-oppilaita eri kaupungeista melko edulliseen ohjelmaan, ja teki hakemuksen.

– Sitten minut kutsuttiin haastatteluun, ja eräänä päivänä sen jälkeen sähköposti kertoi minun tulleen valituksi viettämään vaihto-oppilasvuotta Yhdysvaltoihin, Laura muistelee.

Laura asui vuoden aikana neljässä eri isäntäperheessä, Heta vain yhdessä. Tytöt kävivät paikallista koulua ja valitsivat itselleen vain mukavia aineita kuten esimerkiksi musiikkia, savityökursseja ja kuvataidetta. Tytöt kertovat mm. juhlapyhien olleen hyvin erilaisia Yhdysvalloissa.

– Kiitospäivä oli jo sinänsä erikoinen, koska sitä ei Suomessa juhlita. Kokkasimme koko päivän paljon ruokaa, ja illalla tuli kylään sukulaisia, joiden kanssa juteltiin ja syötiin hyvin. Pari seuraavaa viikkoa söimmekin Kiitospäivältä jääneitä ruokia, Heta kertoo.

– Itsenäisyyspäivä oli paljon juhlallisempi tapahtuma kuin Suomessa. Kun suomalaiset istuvat sohvalla linnanjuhlia katsoen, Amerikassa itsenäisyyspäivänä pikkulapset pukeutuivat Amerikan lipun väreihin ja maalasivat kasvoihinsa tekstin ”Rakastan Amerikkaa!”, Laura naurahtaa.

Haastattelu: Roope Rapo
Teksti ja kuvat: Anna Airola

Lue lisää Lauran vaihtarivuodesta.

Mainokset

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s