Merja Teirikangas tutkii materiaaleja

Merja Teirikangas

Merja Teirikangas

Kaustisen musiikkilukion jokavuotisessa AVO-päivässä vieraili muun muassa TkT Merja Teirikangas, joka luennoi aiheesta Ylioppilaasta tohtoriksi ja muita tarinoita.

Merja Teirikangas kirjoitti aikoinaan musiikkilukiosta ja toimii nykyään tutkijatohtorina, tarkemmin materiaalitekniikkatutkija.

– Tutkijatohtori on ammattinimike siinä missä lääkärikin; on erilaisia lääkäreitä ja eri alojen tutkijoita. Itse olen materiaalitekniikan tutkija eli tutkin erilaisia materiaaleja, pääsääntöisesti niiden sähköisiä ominaisuuksia, Teirikangas kertoo.

Opiskelupolku vei ylioppilastutkinnon ja maisterin tutkinnon kautta tohtorin tutkintoon, minkä jälkeen saa nimikkeen tutkijatohtori.

–Teen näitä hommia nyt toista vuotta, väittelin ja valmistuin vuonna 2011.  Diplomi-insinööriksi valmistuin 2007 ja siitä lähtien olen tehnnyt tutkijan tehtäviä. Ensimmäistä kertaa tein alan töitä harjoittelijana 2004.

Teirikangas viihtyy työssään, vaikka on se rankkaakin välillä.

–Kyllä siinä muutakin joutuu tekemään kuin syljeskelemään kattoon ja kaivamaan napaa, Teirikangas naurahtaa. Töitä kyllä on.

Musiikkilukio antaa valmiudet mille tahansa alalle

Tekniikan alalla tärkeää on matematiikka: lukiossa täytyy opiskella ja mielellään kirjoittaakin pitkä matematiikka sekä laaja fysiikka. Samalla musiikkilukiossa opiskelija haluaa kuitenkin tehdä paljon musiikkia. Teirikangas toteaakin vaativan paljon työtä, että saa tehtyä paljon matemaattisia aineita musiikin lisäksi.

Toisella vuosikurssilla ollessaan Teirikangas suoritti tolppatutkintoa pääsoittimestaan poikkihuilusta ja päätti silloin, ettei tahdo siitä ammattia.

– Useampia tunteja päivässä soittaminen ei ollut niin kivaa, kuin se olisi voinut olla.

Teirikangas päätti valita ”toiseksi parhaan ammatin” eli lähti lukemaan tekniikkaa.

Kiinnostus tekniikkaan kasvoi pikkuhiljaa

Musiikkitaustan lisäksi perheessä on insinöörejä, sillä Teirikankaan molemmat vanhemmat työskentelevät teknisellä alalla. Siitäkäkin johtuen Teirikankaalle tuli tekniikka tutuksi jo kotona, kun hän näpräsi kaikenlaista, purki sähkölaitteita ja muuta.

– Kouluaineista matematiikka ja fysiikka ovat aina tuntuneet omimmilta, ja sitä kautta tuli suunta tekniikan puolelle, Teirikangas valaisee. Opettajaksi hän ei kuitenkaan halunnut, joten insinööriopinnot tuntuivat luontevilta.

Kysyttäessä, pystyisikö tekniikan tohtori Teirikangas korjaamaan television, hän vastaa naurahtaen:

– Nykypäivän televisiota en varmasti, mutta ehkä vanhan kuvaputkitelevision pystyisin laittamaan kuntoon.

Haastattelu: Kalle Lahtinen

Kuva: Hilkka Rauhala

Teksti: Veera Ailunka

Mainokset

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s