Uraelämää musiikkilukion jälkeen

AVO-päivän vieraat esittäytyvät.

AVO-päivän vieraat esittäytyvät.

Kaustisen musiikkilukion AVO-päivässä tammikuun alussa kävi entisiä musiikkilukiolaisia kertomassa opiskeluvaihtoehdoista omien kokemustensa perusteella. Näin nykyiset opiskelijat saavat mahdollisesti jonkinlaista ideaa siitä, mitä tahtovat tulevaisuudessa tehdä. Tänä vuonna vierailijoita oli noin neljäkymmentä.

Yksi vierailijoista on Oskar Tunderberg, joka opiskelee nykyään Jyväskylän yliopistossa filosofiaa. Hän kirjoitti musiikkilukiosta keväällä 2012.

Kiinnostus todellisuuden luonnetta kohtaan alkoi siitä, kun Tunderbergilla oli lukion alussa paniikkioireilua ja siihen liittyen niin sanottuja derealisaatio-kokemuksia eli tilanteita, joissa kokemus ympäröivästä todellisuudesta muuttuu. Tämä johti pohdintoihin ja filosofian opiskeluun lukiossa. Nykyään filosofiasta on tullut myös uusia, mielenkiintoisia puolia esiin.

Oskar Tunderberg pohtii.

Oskar Tunderberg pohtii.

Pääsyvaatimukset filosofian opintoihin yliopistossa ovat tarkat, ja vain yksi kymmenestä pääsee sisään. Vaikka sisäänpääsy ei ole helppoa, riippuu paljon siitä, miten paljon on panostanut lukiossa aineeseen. Tunderberg kehuu musiikkilukion filosofian oppitunteja, joissa painotetaan keskustelua.

Sivuainetta Tunderbergilla ei vielä ole, mutta hän harkitsee musiikkitiedettä. Entä mitä yliopiston jälkeen?

– Päivä kerrallaan, kyllä elämä näyttää sitten, hän toteaa.

Entisiä musiikkilukiolaisia opiskelee myös ulkomailla. Saana Kujala on nykyään Eric Sahlström -instituutissa Ruotsissa, Tobossa, jossa hänen instrumenttinaan nyckelharpa eli avainviulu.
Aikaisemmin Saana opiskeli matematiikkaa ja ruotsin kieltä Jyväskylän yliopistossa, piti sieltä vähän taukoa ja lopulta lähti vaihtoon.

Saana Kujala iloitsee valinnastaan.

Saana Kujala iloitsee valinnastaan.

Eric Sahlströmin instituutti tuli tutuksi viime vuonna Saanan ollessa vaihdossa Tukholmassa, jossa hän opiskeli ruotsin kieltä. Ruotsissa hän tutustui kansanmusiikin parissa toimiviin ihmisiin. Uusien tuttavien kautta Saana tutustui Toboon ja rakastui tähän paikkaan ja kouluun.Seurauksena hän täytti instituutin hakulomakkeen netissä, kertoi itsestään ja nauhoitti pari kappaletta mukaan ja pääsi opiskelemaan instituuttiin.

– Sinne pääsee varmasti, jos on kiinnostunut ja innokas kansanmusiikin ystävä, Saana vakuuttaa.

Heli Lahti kirjoitti musiikkilukiosta keväällä 2009. Saman tien lukion jälkeen hän lähti opiskelemaan Tampereen ammattikorkeakouluun, jossa lukee tällä hetkellä neljättä vuotta muusikoksi ja teatterimuusikoksi.

Heli Lahti oppi paljon musiikkiteatterin tekemisestä jo lukiossa.

Heli Lahti oppi paljon musiikkiteatterin tekemisestä jo lukiossa.

Opiskeluun kuuluu sekä näyttelijätyötä että laulutunteja, joissa painotetaan tekniikan sijasta tulkintaa. Valmistumisen jälkeen voi työllistyä muun muassa näyttelijäksi musikaaleihin. Se, pääseekö todella töihin, riippuu ohjaajista.

Helin varasuunnitelma on mennä opiskelemaan Seinäjoelle kulttuurituottajaksi.

– Jos ei olla lavalla, niin sitten lavan toisella puolella tuottamassa niitä musikaaleja!

Heli on aina laulanut. Hänellä on kokemusta myös kuorossa laulamisesta. Laulaminen harrastuksena alkoi yhdeksännellä luokalla, ja lukiossa Heli päätyi siihen, että laulamisesta tulisi ammatti.

Kaustisella myös kiinnostus musikaalin tekoon heräsi, ja musiikkilukiosta saa hyvät valmiudet Helin mukaan. Musikaaliproduktiot opettavat ettie musikaalinteko ole ainoastaan lavalla tanssimista ja laulamista vaan myös kovaa työtä.

Haastattelu: Anna Airola & Laura Petäjä
Kuvat: Hilkka Rauhala
Teksti: Aune Sanz

Mainokset

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s