Uutiset 7.3.2013

Yliopistojen kevään 2013 yhteishaku on alkanut

Kevään 2013 yhteishaku yliopistoihin on alkanut maanantaina 4.3. Haku päättyy 3.4.2013. Vain Sibelius-Akatemiaan ja teatterikorkeakouluun hakeminen päättyy jo aikaisemmin, 15.3.2013. Haku yliopistoihin tehdään suurimmaksi osaksi netissä osoitteessa  www.yliopistohaku.fi. Yhdellä kerralla voi hakea korkeintaan yhdeksään eri hakukohteesen.

Yliopistoon tai ammattikorkeakouluun hakenut voi ottaa lukuvuoden aikana vain yhden korkeakoulututkintoon johtavan opiskelupaikan vastaan.  Tätä toimintatapaa kutsutaan yhden paikan säännöksi, jota on noudatettava.

Hakemiseen voi kuulua myös erillisvalintoja, joita ovat esimerkiksi maisteriohjelmavalinnat tai kansainvälisten hakijoiden valinnat. Osaan niistä voi hakea edellä mainitun nettisivun kautta mutta osan hakuajat ja -tavat vaihtelevat koulutuksittain ja yliopistottain. Erillisvalinnoista lisää tietoa saa kysymällä yliopistoista.

Lukion ja ammatillisen koulutuksen kevään 2013 yhteishaku on alkanut helmikuun 25. päivänä ja se päättyy 15. maaliskuuta. Haku tapahtuu netissä osoitteessa http://www.haenyt.fi tai http://www.studieval.fi.

Lähteet:

YLIOPISTOHAKU

KOULUTUSNETTI

HELSINGIN KAUPUNKI

Konsta Jylhä -kilpailu järjestetään jälleen ensi kesänä

Pelimannitalo ja Kansanmusiikki-instituutti järjestävät perinteiseen tapaan Konsta Jylhä -kilpailun ensi kesänä 8.-9.7.2013. Kilpailu on avoin kaikille Suomessa asuville kansanmusiikin soittajille. Alkuerät pidetään maanantaina 8.7. ja loppukilpailu tiistaina 9.7. Kaustisen Pelimannitalolla. Kilpailun voittajat esiintyvät myös Kaustisen kansanmusiikkijuhlilla 10.7.

Kilpailussa on kaksi sarjaa. Toinen niistä on perinteinen sarja, jossa esitystyyli perustuu arkistomateriaaliin, jonkun pelimannin persoonalliseen soittotyyliin tai yleisemmin perinteisen pelimannisoiton ilmaisukeinoihin. Toisessa sarjassa esitystyyli on nykykansanmusiikin tapainen, ja ilmaisukeinoja ei ole määritelty. Kilpailija voi osallistua molempiin sarjoihin, mutta ohjelmiston täytyy olla eri. Esitykset ovat akustisia, ja niiden kesto pitäisi olla 10-12 minuuttia. Kilpailussa palkintona on yhteensä 10 000 euron summa, jonka tuomaristo voi haluamallaan tavalla jakaa kahden sarjan kesken.

Viime vuonna järjestetyssä yhtyekilpailussa voittajaksi perinnesarjassa selvisivät duo Emilia Lajunen ja Suvi Oskala. Heidät tuomaristo palkitsi ansiokkaasta perinnetyyleihin perehtymisestä. Toiseksi perinnesarjassa tulivat duo Maija Kauhanen ja Päivi Hirvonen. Vapaassa sarjassa ensimmäiseksi tulivat Teija Niku ja Grupa Balkan. Toiseksi tässä sarjassa tuli duo Akkajee, ja kolmannelle jaetulle sijalle pääsivät Rönsy ja Suo.

Kilpailuun voi osallistua lähettämällä noin viiden minuutin pituisen soittonäytteen 15. huhtikuuta mennessä Kansanmusiikki-instituuttiin tai netissä sähköpostin kautta. Näytetallenteen mukana tulee olla lisätietoja esittäjästä ja musiikista. Kilpailuun pääsystä ilmoitetaan toukokuun alkuun mennessä. Lisää tietoja kilpailusta löytyy osoitteesta http://www.pelimannitalo.fi ”Konsta Jylhä -kilpailu” -linkin takaa.

Lähde:

PELIMANNITALO

Nuorten hiustenvärjäämistä pyritään rajoittamaan

Kosmetiikkateollisuus ei suosittele alle 16-vuotiaiden nuorien värjäävän hiuksiaan. Tuotteissa on voimakkaita kemikaaleja, joille nuorten ei toivota altistuvan. Monet hiusvärit saattavat aiheuttaa esimerkiksi kosketusallergiaa ja jopa vakavia yliherkkyysreaktioita.

Hiustenvärjäystuotteiden merkintävaatimuksia tiukennettiin vuonna 2011, ja vuoden 2012 marraskuun alusta lähtien kuluttajille ei ole enää saanut myydä tai luovuttaa tuotteita, joiden  pakkausmerkinnät eivät täytä uusia vaatimuksia. Vaatimuksena voi olla esimerkiksi juuri se, että tuotetta ei ole tarkoitettu alle 16-vuotiaille. Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) ja Teknokemian Yhdistys ry ovat antaneet erilaisia suosituksia kampaamoille alle 16-vuotiaiden hiustenvärjäämisestä. Alle 16-vuotiailla täytyisi olla lupa huoltajalta hiustenvärjäämistä varten. Pelkkä kirjallinen suostumus ei myöskään riitä, vaan huoltajan täytyisi olla mukana kuulemassa erilaisista värjäämiseen liittyvistä riskeistä.

Hiusvärien kanssa kannattaa olla aina erityisen varovainen ja lukea pakkauksen ohjeet huolellisesti. Tuotteen tiedot ja käyttöohjeet kannattaa aina säilyttää, sillä ongelmia voi esiintyä vielä muutaman päivän kuluessa värjäyksestä.

Lähteet:

TUKES

TEKNOKEMIAN YHDISTYS 

Teksti: Jannaliina Jussinniemi

Mainokset

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s