Musiikilla intoa ruotsin opiskeluun

Fredrik Furu ja Jimmy Westerlund Rakkaustisen radiokopissa.

Fredrik Furu ja Jimmy Westerlund Rakkaustisessa.

Fredrik Furu ja Jimmy Westerlund aloittivat tämänvuotisen Dream Academy -kiertueen Kaustisen musiikkilukiossa. Hankkeen tarkoituksena on inspiroida ja innostaa nuoria oppimaan ruotsia biisien tekemisen merkeissä ”hyvällä fiiliksellä”.  Toisen kerran järjestettyyn kiertueeseen osallistui kymmenen musiikkilukiota. Heli Hästbacka haastatteli miehiä projektin takana.Kiertueen idea lähti käyntiin Furun ollessa tamperelaisessa koulussa keikalla, jonka jälkeen häneltä kysyttiin, miksei hän voisi tehdä  tällaista enemmänkin. Furu alkoi kehitellä ideaa ja pyysi Westerlundin mukaan projektiin, joka innostui musiikin tekemisestä nuorten kanssa ruotsiksi. Molemmilla miehillä on nuorten kanssa työskentelystä vankka kokemus: Furu on toteuttanut erilaisia workshoppeja useamman vuoden ajan, ja Westerlund on toiminut musiikinopettajana sekä tuottanut mm. Sturm Und Drangin albumit.

– Nuorten kanssa työskentely on vain hauskempaa, heillä on ”kreisimpi” fiilis, eikä kaikkea ole suunniteltu valmiiksi, Westerlund kommentoi.

Furu kertoo saaneensa ajatuksen musiikkiuralle suuntaamisesta lukioikäisenä. Westerlundin mukaan juuri tuo ikä on tärkeä inspiraation löytymisen kannalta. Vielä parempi on, jos idean saa joltain, joka on tehnyt musiikkia jo pitempään.

– Meillä homma lähti liikkeelle siten, että Jimmyn tavatessani me aloimme ikään kuin elättää toisiamme, Furu sanoo.

Molempien mielestä oman musiikin tekeminen ja muiden kanssa työskentely on tärkeää uusien ideoiden ja näkökulmien löytämiseksi.

– Kaikki yhteistyö on hyvää, koska aina oppii jotain uutta, Furu kommentoi.

– On tärkeää mennä mukaan ja tutustua siihen, mitä muut osaavat, ja tehdä yhdessä sitä ”magicia”, Westerlund komppaa.

Monta vuotta yhteistyötä tehneet miehet sanovat, ettei se aina ole mutkatonta, mutta erimielisyydetkin ovat tärkeitä.

– Ei me olla hirveästi koskaan riidelty, mutta pieniä erimielisyyksiä on saattanut syntyä. Tappelemalla ne on selvitetty,  jos ei muuten, Westerlund naurahtaa.

Kiertueen alku Kaustisella oli miesten mukaan onnistunut, ja nuorten energisyys ja into sai heilläkin aikaan ”huikeat fiilikset”.  Intensiivisen kiertueen jatkuessa Furu kertoo saavansa nuorilta energiaa pysyä itsekin myönteisenä ja innokkaana kiertueen loppuun saakka.

Kiertueen loputtua siihen osallistuneiden koulujen biisit ilmestyvät soundcloud.com -sivustolle ja niitä voi äänestää Dream Academyn Facebook-sivuilla. Sieltä löytyy luonnollisesti myös Kaustisen musiikkilukion edustusbiisi ”Något mer för någon annan”, ja voittajat saavat toistaiseksi vielä Furulle ja Westerlundillekin tuntemattoman palkinnon.

Aiheesta lisää Dream Academy Finlandin Facebook-sivulla.

.Haastattelu: Heli Hästbacka

Kuva: Emma Määttälä

Teksti: Kalle Lahtinen

Mainokset