Uutiset 26.9.2013

Tuulivoimaloita Keski-Pohjanmaalle

Keski-Pohjanmaalle suunitellaan satoja tuulivoimaloita, joista suurin osa sijoittuisi Lestijärvelle, Toholammille ja Kannukseen. Voimalat olisivat napakorkeudeltaan 150-170 m korkeita  ja lavat halkoisivat tuulta 230 m korkeudessa. Tulevaisuudessa Keski-Pohjanmaalta ei sellaista paikkaa löytyisi, josta voimaloita ei näkyisi.

Hankkeiden kokonaisarvo on useita miljardeja euroja.  Tuulivoimasta odotetaan pienien, kituvien kuntien taloudet pelastavaa tulonlähdettä kiinteistöverotulojen ansiosta. Lisäksi maanomistajat ansaitsisivat mukavia lisätuloja . Yhden voimalan paikasta maksetaan jopa 8 000 euroa vuotuista vuokraa.

Lähde: YLE Keski-Pohjanmaa

Luvassa kymmenen laatuelokuvan sarja

Kaustisen musiikkilukio ja Kaustisen yläkoulu ovat mukana opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittamassa valtakunnallisessa IhmeFilmi-hankkeessa, joka tarjoaa ilmaisia elokuvia koululaisille. Neljättä kertaa toteutettava hanke paikkaa maassamme muuten ohueksi ja olemattomaksi jäävää elokuvakasvatusta ja pyrkii tuomaan laatuelokuvien katsomisen pysyväksi osaksi koulujen toimintaa.

IhmeFilmi-yhdistys on huolissaan elokuvan muuttuneesta asemasta kulttuurimuotona. ”Maassamme on yhä vähemmän pieniä elokuvateattereita, joiden ohjelmistoon voisi kuulua muutakin tarjontaa kuin varmoja kassamagneetteja”, hankkeen sivulla kirjoitetaan.

Ihmefilmi pyrkii lisäämään tietoutta elokuvan historiasta ja herättämään kipinän elokuvaharrastamista kohtaan. Laatuelokuvia oikeassa elokuvateatterissa katsoessa saattaa kokea elokuvan ihmeen: pimeässä välkkyvä kuva, samaan tahtiin hengittävä yleisö ja elokuvakerronnan voima voivat lumota katsojan.

Vuoden 2013 IhmeFilmi-sarja koostuu merkittävistä suomalaisohjaajien elokuvista 1920-luvulta vuosituhannen loppupuolelle. Vanhin niistä on Valentin Vaalan vuonna 1929 ohjaama Mustalaishurmaaja, tuoreimpia – jä värillisiä – ovat Mika Kaurismäen  Arvottomat (1982) ja Aki Kaurismäen Kauas pilvet karkaavat (1996).

Lähde: Kaustisen musiikkilukio

Kaustisen kunta käynnisti kuntakyselyn

Kaustisen kunta on käynnistänyt meidän kaustinen 2020 – kuntakyselyn, jonka vastauksia hyödynnetään Kaustisen kunnan strategiatyössä. Kyselyn kautta asukkaat pääsevät vaikuttamaan kaustisen tulevaisuuden strategiaan ja sitäkautta siihen, millainen kaustinen on 2020. Kyselyssä pääsee myös arvioimaan, miten päättäjät ovat aijempina vuosina onnistuneet   Lisätietoja löydät www.kaustinen.fi  nettisivustolta.
Vastausaikaa 15.10.2013 asti.

Lähde: Kaustisen kunta

Teksti: Roope Rapo

Mainokset