Tarmon tarmokas ura

Tarmo Anttila

Tarmo Anttila

Vuonna 2002 Kaustisen musiikkilukiosta ylioppilaaksi valmistunut Tarmo Anttila vieraili entisessä koulussaan esittämässä bassomusiikkia ja samalla treenaamassa loppututkintoaan varten.

Yhdentoista vuoden aikana musiikkilukiot ovat Anttilan mielestä muuttuneet paljon. Muun muassa tekniikan määrä on kasvanut ja musiikkiopetuksen laatu kasvanut.

– Musiikkilukiot ovat menneet tosi siistillä tavalla eteenpäin, Anttila kuvailee.

Päästyään ylioppilaaksi Kaustisen musiikkilukiosta Anttila suoritti ensin armeijan, jossa hän soitti varuskuntaorkesterissa. Tämän jälkeen hän aloitti opinnot Oulun ammattikorkeakoulussa, jossa hän opiskeli basson soittoa. Samalla taustalla kulkivat kansanmusiikkihommat. Anttila oli mukana monessa bändissä ja teki monenlaista musiikkia. Oppilaitos ei kuitenkaan tuntunut omalta.

– Tuntui, ettei siitä tule yhtään mitään, Anttila kuvailee kyllästymistään.

Niinpä Tarmo Anttila haki Sibelius-Akatemian musiikkikasvatuksen osastolle nykyisen musiikkilukion musiikin lehtorin, Markus  Luomalan ”mukana”. Opetus musiikkikasvatuksen laitoksessa oli hyvin laaja-alaista.

– Siellä tuli tehtyä musiikkia laidasta laitaan, Anttila toteaa nyt.

Neljän vuoden kuluttua Sibelius-Akatemiaan siirtymisestään Anttila teki kuitenkin vielä yhden liikkeen: hän vaihtoi oppilaitoksen sisällä solistiselle osastolle. Tultuaan valituksi hän on opiskellut tähän päivään asti samalla osastolla. Enää diplomi on suorittamatta.

Anttila kokee, että on saanut paljon aikaan Sibelius-Akatemiassa viettämiensä vuosien aikana. Hän on mm. tehnyt pari levyä eri bändien kanssa, ollut mukana teatterissa, keikkaillut bändien kanssa, työskennellyt orkestereissa ja jopa säveltänyt jonkun verran. Suurimmaksi saavutuksekseen hän kuitenkin mainitsee musiikin oppimisen laaja-alaisesti.

– Ehkä suurin saavutus itselleni on se, että olen saanut tehdä tosi monenlaista musiikkia, Anttila kiteyttää.

Opiskelujen jälkeen Anttila aikoo jatkaa keikkailua entiseen tapaan. Hänen mukaansa on hyvä luoda eräänlainen keikkailuverkosto. Jos ja kun koesoittopaikkoja ilmaantuu, niin hän aikoo mennä kokeilemaan. Myös säveltäminen kiinnostaa Anttilaa.

– Olisi tarkoitus sävellyhommaa aloitella taas, kertoo Anttila.

Sibelius-Akatemiassa kaikissa solistiaineissa tehdään A-tutkinto eli diplomi, joka suoritetaan loppukonsertin muodossa. Omassa loppukonsertissaan Anttilalla on tarkoitus soittaa kaksi kappaletta, toinen modernimpaa musiikkia ja toinen taas Bachia. Hänellä on kaksi harjoituskonserttia, toinen Kaustisen musiikkilukiossa ja toinen Haapaveden kirkossa. Loppukonsertin jälkeenkin on jo tiedossa keikkoja.

– Pari viikkoa sen jälkeen on tiedossa kaksi kantaesitystä, Anttila kertoo suunnitelmistaan.

Haastattelija: Veera Ailunka

Teksti: Hilkka PaJukangas

Kuva: Veera Ailunka

Mainokset