Kamarimusiikkiviikolla keskiössä PH Nordgren

Kamarimusiikkiviikon taiteellinen johtaja Anni Haapaniemi, taustalla Jaakko Valon maalaama  PH Nordgrenin muotokuva.

Kamarimusiikkiviikon taiteellinen johtaja Anni Haapaniemi, taustalla Jaakko Valon maalaama PH Nordgrenin muotokuva.

Kaustisen kamarimusiikkiviikko järjestetään jälleen 26.1.-1.2.2014. Viikon teemasäveltäjänä on sen perustaja, Pehr Henrik Nordgren (1944-2008). Heli Hästbacka haastatteli Kaustisen kamarimusiikkiviikon tiedottaja Anni Järvelää tapahtuman ohjelmasta ja historiasta.

Kamarimusiikkiviikon historia on melkein yhtä pitkä kuin musiikkilukion. Säveltäjä Pehr Henrik Nordgren (1944-2008) oli asettunut Kaustiselle asumaan.

– Musiikkilukiosta innostuneena hän halusi tarjota sen opiskelijoille laadukasta kamarimusiikkia, Anni Järvelä kertoo. Vuonna 1979 tapahtuma järjestettiin ensimmäistä kertaa.

PH Nordgrenin musiikilla onkin iso rooli kamarimusiikkiviikon ohjelmassa: hänen teoksiaan esitetään monessa eri konsertissa.

– Tiedän, että jo ensimmäisessä konsertissa eli Musiikkilukion konsertissa 26. tammikuuta on mukana PH Nordgreniin viittaavia juttuja.

Keskiviikkona on luvassa poikkitaiteellinen konsertti, jossa kuullaan ja nähdään Nordgrenin japanilaisten kauhutarinoiden pohjalta säveltämiä Kwaidan-balladeja tanssijan, näyttelijän ja pianistin esittäminä.

Torstain konsertissa, Kuvassa keskellä – Pehr Henrik Nordgren, esiintyy Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri Juha Kankaan johdolla.  Ohjelmassa on paitsi Nodgrenin, myös hänen työhönsä vaikuttaneiden säveltäjien musiikkia. Nordgrenin teoksista ovat mukana hänen ehkä tunneituin teoksensa Pelimannimuotokuvia sekä Oboekonsertto, jonka solistina soittaa Anni Haapaniemi. Lisäksi kuullaan Arvo Pärtin ja Dmitri Shostakovitshin teoksia.

Kamarimusiikkiviikon ohjelman on suunnitellut Anni Haapaniemi.

– Ohjelmakokonaisuuteen on vaikuttanut se, että juuri Pehr Henrik Nordgrenin syntymästä tulee tammikuussa kuluneeksi 70 vuotta, Anni Järvelä arvelee. Tuntui varmasti hyvältä ajatukselta nostaa hänen musiikkiaan jälleen enemmän esille. Järvelä ei itse tiedottajan roolissa ole vaikuttamassa ohjelmasisältöön.

– Tiedottajana tehtäväni on lähinnä paketoida sisältö sellaiseen muotoon, että se kiinnostaa mediaa, hän kuvaa omaa työtään. Taiteellinen johtaja yhteistyössä ohjelmatoimikunnan ja yhdistyksen hallituksen kanssa laatii ohjelman.

Musiikkilukiolla on keskeinen rooli kamarimusiikkiviikolla. Koko kamarimusiikkiviikon perusidea aikoinaan oli tavallaan musiikkilukiolaisten musiikkiopintojen täydentäminen.

– Ja onhan musiikkilukion oma konsertti ollut aina näkyvä osa kamarimusiikkiviikon toimintaa, Järvelä toteaa. Tietenkin toivomme, että opiskelijat käyvät ahkerasti kaikissa konserteissa.

Pyydettäessä kuvailemaan Kaustisen kamarimusiikkiviikkoa vuosimallia 2014 adjektiivilla Järvelä toteaa:

– Erittäin mielenkiintoinen! Adjektiivi voi olla vähän lattea, mutta itse ohjelma on silti tosi mielenkiintoinen, hän päättää.

Haastattelu: Heli Hästbacka

Kuva: Veera Ailunka

Teksti: Hilkka Rauhala

Mainokset