Musiikkilukiolaisesta kätilöksi

Laura Hästbackan opinnäytetyö sisälsi synnytyslaulun.

Laura Hästbackan opinnäytetyö käsitteli synnytyslaulua.

Kaustisen musiikkilukion AVO-päivän yksi vieraista oli vuonna 2009 samaisesta lukiosta ylioppilaaksi kirjoittanut Laura Hästbacka, jota Heli Hästbacka haastattelee kätilön opinnoista.

Laura Hästbacka suoritti kätilön opintonsa loppuun vuoden 2013 marraskuussa. Kokonaisuudessaan opinnot kestivät 4,5 vuotta; kyseessä on pisin terveydenhuollon alan koulutus.

Lukion viimeisellä luokalla eräs Laura Hästbackan kätilöksi haluava ystävä kertoi hänelle opinnoista.  Hästbackan kiinnostus heräsi ja hän alkoi itse etsiä tietoa ammatista ja koulutuksesta – ja kiinnostui entistä enemmän.

– Tuosta tytöstä ei kuitenkaan ikinä tullut kätilöä, Hästbacka kertoo mielenkiintonsa herättäjästä.

Kätilön työtä ja koulutusta tutkiessaan Hästbacka kiinnostui muun muassa ajatuksesta, että naista hoitaessaan kätilö auttaa ja hoitaa koko perhettä.

– Se oli minusta kaunis näkökulma työhön, Hästbacka pohtii.

Kätilön työssä kiehtoi myös työn itsenäisyys ja se, että työn tulokset ovat heti nähtävissä.

Kätilön koulutuksessa harjoittelulla on iso rooli, sillä kädentaidot kehittyvät nimenomaan harjoituksen kautta. Erilaisista harjoitustilanteista ei tullut puutetta, sillä kätilön koulutukseen kuuluu myös sairaanhoitajan pätevyys. Teoriaa oli myös, mutta harjoittelujen määrä korostui entisestään koulutuksen edetessä.

– Viimeinen vuosi oli käytännössä pelkkää harjoittelua, Hästbacka muistelee.

Kätilön koulutukseen lähtiessä ei Hästbckan mukaan tarvitse samanlaista pohjaan kuin vaikka lääkäriksi opiskellessa. Asenne ratkaisee paljon. Siksi musiikkilukio antoi hänen mukaansa hyvän pohjan jatkaa eteenpäin.

– Musiikkilukio opetti, että asiat voi tehdä vakavasti, mutta samalla hauskasti, Hästbacka avaa.

Laulua ja kitaransoittoa opiskelleen Hästbackan mukaan musiikkilukio antoi myös muita kätilön ammatissa hyödyllisiä valmiuksia: vuorovaikutus- ja esiintymistaitoja.

– Minäkin tein synnytyslaulusta opinnäytetyön, Hästbacka havainnollistaa.

Musiikin rooli on muutenkin kasvamassa terveydenhoidon keinona ja kätilön työssä, sillä musiikilla on tutkitusti todettu olevan sairauksia hidastavia ja ehkäiseviä vaikutuksia.

– Musiikki auttaa merkittävästi myös kivunlievitykseen, Laura Hästbacka sanoo.

Haastattelu: Heli Hästbacka

Teksti: Hilkka Pajukangas

Kuva: Hilkka Rauhala

Mainokset