Puhvista eväitä elämään

Jannaliina Jussinniemi ja Heli Hästbacka osallistuivat Puhvi-kokeeseen.

Jannaliina Jussinniemi ja Heli Hästbacka osallistuivat Puhvi-kokeeseen.

20. tammikuuta Vetelin lukiossa järjestettiin mahdollisuus suorittaa valtakunnallinen puheviestinnän päättökoe eli ”Puhvi”. Tilaisuuteen tarttuivat musiikkilukiolaiset Heli Hästbacka (2. vsk.)  ja Jannaliina Jussinniemi (3. vsk.).

Ennen puheviestinnän päättökoetta osallistujilla oli noin kaksi viikkoa aikaa valmistaa puhe jostakin ajankohtaisesta aiheesta. Aiheen piti olla myös kiinnostava erityisesti nuorten näkökulmasta. Puheen jälkeen vuorossa oli ryhmäkeskustelu, johon valmistautumisaikaa oli 20 minuuttia. Keskustelun aiheena olivat käytöstavat.

– Sen jälkeen oli arviointi, ja saimme kuulla arvosanat, Jussinniemi kertoo.

Oman puheensa Jannaliina Jussinniemi piti nuorisotyttömyydestä. Se on Jussinniemen mukaan ajankohtainen aihe, ollut jo muutaman vuoden ajan.

– Minun on itsenikin ollut tosi vaikea saada töitä, esimerkiksi viime kesänä, Jussinniemi havainnollistaa.

Heli Hästbacka puhui nuorisourheilusta ja siitä, miten se otetaan liian vakavasti.

– Urheilun on tarkoitus olla hauskaa ja kehittävää, ei niinkään arviointia ja vertailua toisiin, Hästbacka kiteyttää.

Omien puheiden lisäksi puheviestinnän päättökokeessa oli ryhmäkeskustelu, jossa tehtävänä oli koota viisi tärkeää ja hyvää käytöstapaa. Tehtävä sujui Jussinniemen mukaan hyvin. Keskustelu oli luontevaa, vaikka ryhmällä ei ollutkaan ollut mahdollisuutta suunnitella sitä etukäteen.

– Kaikki osallistujat olivat siinä tosi hyvin mukana, Jussinniemi kehuu.

Keskustelussa ei arvioitu ainoastaan kysymysten esittämistä vaan myös toisen kuuntelua, myöntelyä ja ehdotusten tekoa.

– Se ei ole sitä, että kertoo vain omaa juttuaan, Hästbacka muistuttaa.

Jussinniemen mukaan puheviestinnän kokeet ovat todella hyödyllisiä ja kehittävät osaamista esimerkiksi tulevia pääsykokeita silmälläpitäen.

– Niitä taitoja tarvitaan koulussa ja töissä – ihan joka paikassa, Jussinniemi tiivistää.

Molemmat tytöt harmittelevat sitä, ettei musiikkilukiossa ainakaan toistaiseksi ole ollut  kursseja, joilla olisi harjoiteltu nimenomaan ryhmäkeskustelua. Väittelyitä toki on ollut, mutta ryhmäkeskusteluun kuuluu paljon muutakin.

– Haettiin yhdessä sitä ratkaisua ja piti ottaa kaikki ryhmän jäsenet yhtälailla huomioon, Hästbacka vertaa.

Puheviestinnän päättökokeeseen valittiin muutama osallistuja, mutta molempien musiikkilukiolaisten mielestä se olisi hyvä ihan jokaiselle.

Puheviestinnän loppukokeeseen valmistautumiseen tytöillä on joitakin vinkkejä: kannattaa harjoitella puheitten tekoa ihan kunnolla ja myös ryhmäkeskustelua. Nämä taidot on hyvä hallita, vaikkei menisikään tällaiseen kokeeseen.

– Puheita täytyy varmasti jokaisen pitää jossain vaiheessa elämää, Jussinniemi muistuttaa.

Vielä vinkkinä äidinkielen opettajalle tytöt kertovat toivovansa äidinkielen tunneille mukaan lisää puheviestintää, ellei sitten oma kurssikin olisi mahdollinen.

Ensi vuonna on luultavasti myös tiedossa vastaavanlainen mahdollisuus puheviestinnän loppukokeeseen, ja molemmat tytöt rohkaisevat osallistumaan siihen.

– Sinne vaan mukaan kaikki, Jussinniemi rohkaisee.

Haastattelu: Heli Hästbacka

Teksti: Hilkka Pajukangas

Kuva: Saara Jokela

Mainokset