Norjat Norjat

Norjat eli Mira Teirikangas, Roosa Isokääntä, Laura Petäjä ja Valtteri Kiviniemi.

Norjat eli Mira Teirikangas, Roosa Isokääntä, Laura Petäjä ja Valtteri Kiviniemi.

Yksi Kaustisen musiikkilukion konsertin kohokohdista Kamarimusiikkiviikolla oli uunituoreen Norjat-bändin esitys, joka koostui ryhmän sovittamista, säveltäjä PH Nordgrenin Pelimannimuotokuvia-teoksessaan käyttämistä alkuperäisistä pelimannimelodioista. Haastateltavina ovat kokoonpanon jäsenet Roosa Isokääntä ja Laura Petäjä.

Norjat-bändi ei syntynyt tyhjästä; idea tuli alunperin musiikin opettaja Siiri Virkkalalta. Ajatus oli koota kansanmusiikkiryhmä, joka sovittaisi muiden kappaleita ja myös tekisi omia, ja luonnollisesti treenaisi paljon.

Loppujen lopuksi ryhmään kertyi neljä jäsentä: Roosa Isokääntä (viulu ja laulu), Laura Petäjä (sello ja laulu), Valtteri Kiviniemi (piano, harmoni ja laulu) sekä Mira Teirikangas (viulu, kitara ja laulu). Heti kärkeen kokoonpano sai aika motivoivan tavoitteen.

– Tarkoitus on lähteä myöhemmin keväällä Norjaan, Laura Petäjä kertoo. Siitä yhtye sai kaksimerkityksisen nimensäkin.

Ensimmäinen konkreettinen tehtävänanto tuli niin ikään Siiri Virkkalalta, joka antoi Pelimannimuotokuvien alkuperäiset sävelmät joukolle sovitettaviksi. Sovitusten teko yhdessä sujui Laura Petäjän mukaan luontevasti.

– Se oli oikeastaan aika helppoa, Petäjä tuumaa.

Norjat antoi neljälle kappaleelle uudet nimet ja esitti ne ensin Musiikkilukion konsertissa, jossa Kamarimusiikkiviikon taiteellinen johtaja kuuli heitä ja kutsui saman tien esiintymään myös Kamarimusiikkitalkoisiin. Palautetta Kamarimusiikkiviikon esityksistään yhtye on myös jo saanut, ja kaikki on hyvin positiivista.

– Keskipohjanmaa-lehdessä oli aika hyvä arvostelu, Isokääntä muistelee.

Muita sovituksia Norjat-yhtyeelle ei vielä ole kertynyt, mutta lisää on varmasti tulossa.

– Katsotaan, mitä seuraavaksi tehdään, Roosa Isokääntä pohtii.

Keväälle on siis tiedossa matka Norjaan ja sitä odotellessa hurjasti treeniä. Norjan-matkan kappalevalinnoissa pitää ottaa huomioon myös ulkomainen yleisö.

– Jotain yksinkertaista suomalaista kansanmusiikkia soittanemme, Petäjä pohtii.

Haastattelu: Saara Jokela

Kuva: Jenni Patana

Teksti: Hilkka Pajukangas

Mainokset