Muuttunut musiikkilukio jättää mukavat muistot

Pekka ja Kaisu Nikula jättävät tänä keväänä musiikkilukion taakseen.

Pekka ja Kaisu Nikula jättävät tänä keväänä musiikkilukion taakseen.

Kaisu ja Pekka Nikula ovat opettaneet Kaustisen musiikkilukiossa 37 vuotta ja jäävät tänä keväänä eläkkeelle. Vuosien kuluessa musiikkilukio on muuttunut ja nykyaikaistunut. Nikuloille musiikkilukio on tuonut paljon mukavia muistoja.

Kaustisen musiikkilukio perustettiin vuonna 1976. Pekka Nikula oli mukana koulun perustamisessa ja kiersi kylällä kertomassa uudesta lukiosta, jotta saataisiin opiskelijat ensimmäiselle lukuvuodelle. Sen lisäksi Pekka teki alustavia rehtorin töitä kuten kokosi lukujärjestyksiä.

Kaisu ja Pekka Nikula ovat opettaneet Kaustisen musiikkilukiossa 37 vuotta. Kaisu Nikula kertoo lukion muuttuneen paljon siitä, kun hän tuli opettamaan musiikkilukioon.

– Opetussuunnitelma, joka muuttuu joka kymmenes vuosi, tuo aina paljon muutoksia, hän kertoo. Alunperin oli kahden viikon lukujärjestys, jonka mukaan toimittiin. Jaksottaisuus ja luokattomuus ovat tuoneet suurimmat muutoksia.

Kaisu Nikulan työtehtävätkin ovat muuttuneet paljon. Alussa hän oli ensimmäinen musiikin lehtori musiikkilukiossa, ja hänen työtehtäviinsä kuului mm. pianon, huilun ja laulun opetusta, musiikin teoriaa ja historiaa sekä musiikkiliikuntaa ja ryhmämusisointia. Koulun laajentuessa myös opettajien määrä on lisääntynyt, ja Kaisu Nikula on voinut keskittyä tiettyihin opetettaviin aineisiin.

– Piano ja musiikinhistoria ovat pysyneet koko ajan matkassa, Kaisu Nikula kertoo. Lisäksi toimin musiikin opinto-ohjaajana.

Pekka Nikulan mielestä opetettava asia ei ole muuttunut mihinkään, vaikka raamit ovat hieman muuttuneet.

Musiikkilukio jättää mukavia muistoja

Monen vuosikymmenen opetus tuo tietysti mukanaan myös paljon muistoja. Kaisu Nikulalle mieleen on jäänyt hänen kuoron kanssa tekemänsä työ, joka oli erityisen vilkasta 80-luvulla.

– Kuoron kanssa kävimme taidetapahtumissa ja koulun suurjuhlilla. Vuonna 1985 eräs unkarilainen huomasi kuoromme suurjuhlilla ja pyysi meitä esiintymään Unkariin. Seuraavana vuonna menimmekin esiintymään, hän muistelee. Konsertin eteen tehtiin paljon töitä, myös viikonloppuisin.

Pekka Nikula jää erityisesti kaipaamaan pitkän matematiikan oppitunteja. Vaikka nykyinen luokaton lukio on aika hajanainen, laajan matematiikan ryhmä pysyy samanlaisena koko vuoden. Tunneilta on jäänyt mieleen paljon hyviä muistoja.

Kaisu Nikula kuvailee 37 vuoden työkokemustaan nuorten kanssa intensiiviseksi ja jääkin kaipaamaan nuoria.

– Kun työskentelee nuorten kanssa, niin ei huomaa omaa vanhenemistaan lainkaan, Pekka Nikula naurahtaa. Se on tässä hyvä puoli.

Haastattelu ja kuva: Kalle Mattila
Teksti: Heli Hästbacka

Mainokset