Sanoitustyöpaja Jannika B:n ja Samuli Sirviön tahtiin

 

Jannika B poseeraamassa faniensa kanssa.

Suosittu suomalainen naisartisti Jannika B ja hänen kitaristinsa Samuli Sirviö kävivät pitämässä Kaustisen musiikkilukiolla sanoitustyöpajaa. He kävivät puhumassa musiikkilukiolaisille biisin tekemisestä, mistä kaikki alkaa, kun biisiä aloitetaan tekemään. Miten sanat muodostuvat ja miten eri tavalla biisin voi tehdä. Iloisella ja ystävällisellä Jannika B:llä oli luennoimisen ja lauluesitysten lisäksi aikaa jakaa myös nimikirjoituksia ja poseerata lukiolaisten kanssa valokuvissa.

Jannika B nousi koko kansan tietoisuuteen Onnenpäivä kappaleella, joka oli Jannika B:n ensimmäinen radiosoitettu biisi. Jannika on julkaissut kaksi albumia: Kaikki rohkeus (2013) ja Siva (2014). Kaikki rohkeus albumilta tunnetuimmat biisit ovat Onnenpäivä ja Seuraavaan elämään. Siva albumilta tunnetuimmat biisit ovat radioonkin nousseet hitit Jääkausi ja Itseni herra.

Samuli Sirviö on laulaja, biisintekijä ja kitaristi. Hän on tehnyt esimerkiksi Diandran Onni on biisin, joka soi parhaillaan ainakin Ylex radiokanavalla. Sirviö on tehnyt myös biisejä Antti Tuiskulle ja Cheekille.

Jannika B ja Sirviö tulivat puhumaan musiikkilukiolaisille biisintekemisestä. He rohkaisevat lukiolaisia tekemään omia tekstejä ja sanovatkin, ettei huonoja tekstejä ei ole, ne ovat vain vähemmän hyviä.
– Kuinka moni on tehnyt omia biisejä?” Jannika kysyy musiikkilukiolaisilta ja muutama käsi nousee ylös.

Jannikan mielestä pahinta mitä voit tehdä, on heittää hanskat tiskiin. Koskaan ei saa luovuttaa.

Jannika kertoo biisiin liittyvän yleensä tarina.
– Jokainen löytää sen oman jutun, josta tehdä biisi”, Jannika rohkaisee musiikkilukiolaisia.
Jannika kertoo musiikkilukiolaislle esimerkki tapauksen, jossa esimerkkinään hän käyttää anoppiaan Merviä. Jannika hyppää aamulla Mervin kyytiin, kun hän lähtee töihin. Jannika kirjaa kaikki ylös mitä Mervi näkee, kuulee, kelle hän juttelee, mitä hänelle tapahtuu päivän aikana. Aineksista kasataan sitten biisin sanat, joihin liittyy nyt tarina. Tarina syntyy hahmon elämästä, joka ei välttämättä liity omaan elämään. Jannika tykkää, että biiseissä on tunteita ja räiskyvyyttä.

Jannika kertoo lukevansa ja kirjoittavansa paljon. Näin Suomen kieli kehittyy. Lukiessaan Jannika alleviivaa sanoja kirjasta, jotka ovat herättäneet hänessä jonkinlaisia tunteita. Myöhemmin hän avaa kirjan uudelleen ja katsoo sanoja, joita on alleviivannut. Sanoista Jannika alkaakin kasaamaan tarinaa, josta joskus myöhemmin saattaa syntyä biisi.

Jannika ja Sirviö kertovat biisintekijän suojasta. Biisintekijän suoja on 70 vuotta.
– Jos haluaa tehdä 100 vuotta vanhan biisin sanoihin uuden melodian, se on mahdollista mutta sanoja ei saa muokata, Jannika sanoo.

Sirviö kertoo lukiolaisille ”co-writesta”. Co-write tarkoittaa yhteistä biisintekoa. Monta eri tyypppiä tekevät samaa biisiä. Jotkut keskittyvät tekstiin, toiset taas melodiaan ja rytmiin. Esimerkiksi Cheekin biisi Syypää sun hymyyn on syntynyt tällä tekniikalla

Jannika ja Sirviö kertovat laulunlahjan riittävän tekemään musiikkia. Ei tarvitse osata soittaa mitään. He käyttävät esimerkkinään Michael Jacksonia. Hän on tehnyt kaikkien biisien melodiat laulamalla, rumpukompista pianon tilutuksiin.

– Biisin tekijän ei tarvitse osata kaikkea. Ei tarvitse osata soittaa/laulaa tehdäkseen hyviä biisejä, Sirviö jatkaa.
Sirviö ja Jannika toteavat, ettei biisin teosta tarvitse tehdä monimutkasta. Biisin melodian ei tarvitse olla hankala. Neljä sointua riittää biisin vallan hyvin. He paljastavatkin, että monessa biisissä on vain neljä eri sointua ja niistä on noussut lista hittejä.

Tekniikka kehittyy koko ajan ja myös Sirviö ja Jannika käyttävät sitä. Jannikalla on Iphonessaan shaneli, jota hän käyttää tekniikan osalta paljon. Esimerkiksi jos hän ajaa autoa ja samalla tulee jokin hyvä melodia/sanat mieleen, hän laulaa sen puhelimeensa sinne shaneli sovellukseen ja myöhemmin tarkstelee sitä.
Sirviön tekniikkaan kuulu kannettava tietokone.
– Melkein kaikki työt menee sillä, Sirviö kertoo.

Jannikan ensimmäiset biisit olivat ruotsinkielisiä, koska Jannikan äidinkieli on alunperin ruotsi. Sen jälkeen Jannika teki biisejä englanninkielellä. Vasta vuonna 2012 syntyi Jannikan ensimmäinen suomenkielinen biisi Hulluksi onnesta. Se päätyi myös Jannikan ensimmäiselle albumille.
Sirviön ensimmäiset biisit syntyivät jo 8-9 vuotiaana. Silloin Sirviön esikuvana oli Eppu Normaali ja hänen omat biisinsä kuulostivatkin ihan Epulta. Sirviöllä on myös ollut bändi yläasteelta asti.

Jannika ja Samuli vetävät tunteella.

Jannika ja Samuli vetävät tunteella.

Kun Jannikalta kysytään, mitkä ovat hänen lempibiisinsä omilta albumeiltaan.
– Ensimmäiseltä levyltä Tunne mut -biisi, ja toiselta levyltä Jääkausi -biisi, Jannika vastaa.

Ennen esiintymistä Jannika ja Sirviö kertovat tiivistettynä vinkkinsä, miten aloittaa biisinteko.
Jannikan mielestä kannattaisi vuokrata/lainata kirja/elokuva. Sen jälkeen löydä tarina, josta biisi voisi kertoa. Kirjan luettua tai elokuvan katsottua kirjoita muistiinpanoja ja ota ne esille parin viikon päästä. Kirjoita ajatusten alle lauseita tai pelkkiä sanoja liittyen tarinaan, josta biisisi kertoo.

– Maltti ja hyvät istumalihakset, Sirviö naurahtaa. Sulje puhelin ja keskity vain siihen mitä teet. Kun olet saanut paperille ylös soinnut, sen jälkeen sinun pitää vain järjestää ne, Sirviö jatkaa.

Lopuksi Jannika ja Sirviö esittivät kaksi kolme kappaletta: Onnenpäivä, Tähdenlentoja ja Seuraavaan elämään.

Sanoitustyöpajan jälkeen pääsimme esittämään hänelle pari kysymystä. Haastattelussa kävi ilmi, että oma lauluopettajamme/kuoronvetäjämme Mari Sillanpää on ollut Jannikalle laulunopettajana silloin, kun Jannika oli Idolsissa (2007). Jannikan isä oli ottanut yhteyttä Mariin ja esittänyt asiansa, joka oli Marille käynyt. Sillanpää onkin hyvin ylpeä Jannikasta, miten hän on menestynyt laulu-urallaan.

Jannika on myös jäämässä tauolle. Syy siihen on pitkä keikkaputki (yli 150 keikka kahdessa vuodessa). Tauon aikana Jannika työstää kolmatta albumiaan, jota voimme jäädä oottamaan innolla.
Lopuksi kysyimme Jannikan mielipidettä Vain Elämää-ohjelmasta ja siitä jos joskus häntä kysyttäisiin kyseiseen ohjelmaan suostuisiko hän. Jannikan mielestä uraa pitää olla enemmän mutta ei hän ainakaan tyrmää sitä ajatusta, että olisi joskus kyseisessä ohjelmassa.

Jannikalla on ollut blogi vuodesta 2011 asti ja hän päivittää sitä myös edelleen. Blogin löydät hänen virallisilta kotisivuiltaan.

Haastattelu ja teksti: Nea Töyräskoski

Kuvat: Suvi Kivelä

 

 

Mainokset