Tanssikeikkailijasta soitonopettajaksi

Rasmus Tammik (kesk.) musisoimassa viime vuonna Severi Hietalan (vas.) ja Otto Kentalan kanssa.

Rasmus Tammik (kesk.) musisoimassa viime vuonna Severi Hietalan (vas.) ja Otto Kentalan kanssa.

Yhdeksättä vuotta Kaustisen musiikkilukiossa työskentelevä Rasmus Tammik opettaa sähkökitaran soittoa ja ohjaa erilaisia bändejä. Ennen varsinaista opettajanuraansa hän on kerinnyt opiskella pop & jazz- konseravatoriossa, olla mukana muun muassa Palefacen ensimmäisessä kokoonpanossa ja työskennellä jopa kehystäjänä.

90- luvun alkupuolella tanssikeikkailu oli ainut keikkailumuoto, josta sai palkkiota, ja niihin hommiin Tammik päätyikin lukion jälkeen. Hän on keikkaillut niin Jari Sillanpään, Janne Tulkin kuin Palefacenkin kokoonpanoissa. ” On myös noloja juttuja, joita ei edes halua kertoa”, Tammik naurahtaa. ”Mutta olihan se siistiä kiertää ympäri Suomea.” Jazz on kuitenkin hänen mukaansa aina kulkenut jollakin tavalla mukana.

Hän opiskeli kauan pop & jazz -konservatoriossa Helsingissä, mutta keikkailun viedessä maailmalle opinnot jäivät.” Kieltämättä opintojen keskeyttäminen on kaduttanut myöhemmin”, Tammik harmittelee. Myöhemmin hän on valmistunut Kokkolasta Centria AMK:sta instrumenttipedagogiksi pääaineenaan luonnollisesti sähkökitara. Lempikitaristeikseen Tammik mainitseekin Pat Methenyn ja Jonathan Kreisbergin. ”Ja tämän haastattelun ajan lempibändi voisi olla  The Sounds”, Tammik heittää.

Lukioikäisestä saakka kitaransoittoa opettanut  Tammik ohjaa tällä hetkellä musiikkilukiossa kuutta eri bändiä, ja viimeisenä kahdeksana vuotena hän on ollut vastuussa musiikkiteatterin bändistä. Parhaimmillaan bändejä on ollut ohjauksessa jopa kahdeksan.

Musiikki ei kuitenkaan ole ainut juttu mitä Tammik on tehnyt elämänsä aikana, sillä hänellä on takanaan myös lyhyt ura kehystäjänä. ”Siinä vaiheessa kun tuntui, että kaikki paikat oli kierretty eikä mikään oikein kiinnostanut, tuntui hyvältä hakea vähän perspektiiviä” , Tammik kertoo. ”Kehysten teko on itseasiassa hyvin terapeuttista.”  Hän ajautui kuitenkin nopeasti kehystäjästä takaisin musiikkielämään. ” Mutta olen ylpeä lyhyestä kehystäjän urastani”, hän kertoo.

Musiikkilukiolaisten keskeltä pituudellaan erottuva Tammik myöntää joutuvansa tekemään väistöliikkeitä ovenkarmien kohdilla. ” Tarkalleen pituutta taitaa olla 197,5 cm, mutta viime mittauksessa se viimeinen puolikas oli kadonnut. Maha on varmaan vuosien mittaan vetänyt alaspäin”, hän naurahtaa.

 

Haastattelu: Lauri Malkamäki

Teksti: Jenni Patana

Kuva: Veera Ailunka

Mainokset