Tallari on elämäntapa

Tallari eli  Sampo Korva, Katri Haukilahti, Ritva Talvitie ja Arto Anttila. Kuva Tallarin FB-sivulta, kuvaaja: Lauri Oino

Tallari eli Sampo Korva (harmooni, kitara, basso), Katri Haukilahti (viulu, avainviulu, laulu), Ritva Talvitie (viulu,2-riviset haitarit, jouhikko) ja Arto Anttila (basso, sivusoittimet). Kuva Tallarin FB-sivulta, kuvaaja: Lauri Oino

Vuonna 1986 Kaustisella perustettu, pääasiassa Pohjanmaalla keikkaileva Tallari on kansanmusiikin ammattiyhtye, joka koostuu neljästä jäsenestä.

Nykyisessä kokoonpanossa on jäljellä enää yksi alkuperäinen jäsen, Ritva Talvitie. Talvitielle Tallari on elämätapa.

Kaikki lähti liikkeelle toholampilaisen Viljo S. Määttälän ideasta jo 70-luvulla, mutta vielä silloin aika ei ollut otollinen kansanmusiikkiyhtyeen perustamiselle. Vuonna 1986 sitten järjestettiin koesoitot, jossa 18 hakijasta valikoitui kuusi.

– Kaikki eivät toisiaan tunteneet silloin vielä ollenkaan, Talvitie muistelee yhtyeen alkuaikoja.

Myöhemmin yhtyeen jäsenmäärä vakiintui viiteen, mutta kun alkoi aika siirtyä eläkkeelle, niin määrä vaihtui neljään. Muutoksia on tullut myös aivan hiljattain, tämän vuoden syyskuussa yksi yhtyeen alkuperäisistä jäsenistä, harmooninsoittaja Timo Valo siirtyi eläkkeelle. Hänen tilalleen yhtyeeseen vlaittiin Sampo Korva.

– Nykyisessä kokoonpanossa Arto Anttila on johtaja, minä olen varajohtaja ja sitten muusikkoina ovat Katri Haukilahti ja Sampo Korva, kertoo Talvitie.

Talvitie vertaa lähemmäs kolmeakymmentä vuotta vanhaan yhtyeeseen kuulumista lottovoittoon. Saa soittaa monipuolista ohjelmaa, tehdä itse monipuolisia sovituksia, kaivaa arkistoja ja opettaa.

– Tämä on hyvin monipuolista ja vaihtelevaa työtä, Talvitie tiivistää.

Talvitien mainitsemalla opettamisella hän tarkoittaa Tallarin järjestämiä pelimannikursseja ja pelimannimusiikin ja kansanmusiikin opetusta musiikkioppilaitoksissa. Tallari on toiminut opetustehtäissä myös Kokkolan kansanmusiikkilinjalla säännöllisesti, useimmiten kerran viikossa.

Vuosikymmeniä kestänyt Tallarin jäsenyys on vaikuttanut Talvitiehen vahvasti. Hän vertaa Tallaria hänen elämäkseen ja perheekseen, johon hän on satsannut paljon.

– Tallari on minulle elämäntapa.

Omia levyjä Tallarilla on 14 kappaletta, mutta mukana on oltu myös monissa erilaisissa kokoelmissa. Yhteistyö Yleisradion kanssa taas on tuottanut yli 300 kappaletta yleisradion kantanauhoille arkistoituina.

– Paljon on studioissa istuttu, Talvitie tuumaa.

Keikkoja on kertynyt runsaasti vuosien saatossa –  Tallari on keikkaillut tähän mennessä yhteensä kahdessakymmenessä kolmessa maassa. Kaukaisin matka tähän mennessä tapahtui vuonna 2008 kun Tallari matkasi Etelä-Kiinaan, Nanning nimiseen kaupunkiin. Myös Yhdysvalloissa on tullut käytyä peräti kahdesti. Nykyään keikkoja ulkomaille ei tule yhtä paljon kuin alkuaikoina.

– Alkuaikoina varsinkin Ruotsi oli meille tuttu paikka, kävimme siellä kahteen kolmeen kertaan vuodessa, Talvitie muistelee.

Tallari keikkailee nyt loppu- ja alkuvuodesta noin kerran kuussa Kaustisen Kansantaiteenkeskuksessa, joulukuussa on tiedossa konsertti ja samoin alkuvuodesta vielä ainakin kolme. Joulukuun konsertissa on teemana pelimannien tekemät sävellykset näin yleisesti. Nyt loppuvuodesta Tallarilla onkin ”keikkaputki päällä”, muun muassa ”Taidetta tännekin” -projektiin osallistuminen poiki kymmenkunta konserttia ja tekemistä riittääkin lähes joka päivälle.

– Aika työntäyteinen syksy on, Talvitie toteaa.

 

Haastattelu & kuva: Veera Ailunka

Teksti: Hilkka Pajukangas

 

Mainokset