Oskari Hanhikoski: ”Pitää luottaa itseensä”

Oskari Hanhikoski aloitti kontrabasson soiton 10-vuotiaana. Nyt soitosta on tulossa ammatti.

Kaustislainen Oskari Hanhikoski aloitti kontrabasson soiton peruskoulun 4. luokalla. Nyt basso soi Lontoossa ja soitosta on tulossa ammatti.

Oskari Hanhikoski valmistui musiikkilukiosta vuonna 2008. 10- vuotiaana kontrabasson soiton aloittanut Hanhikoski opiskelee tällä hetkellä maisterin tutkintoa Lontoossa Guildhall School of Music and Dramassa.

Musiikkilukion jälkeen Hanhikoski päätyi opiskelemaan bassonsoittoa Helsinkiin Metropolian ammattikorkeakouluun.

– Hain Otaniemeen teknilliseen korkeakouluun, mutta en päässyt sisään, joten päädyin opiskelemaan musiikkia Metropoliaan. Kun oli jäljellä vielä puolitoista vuotta Metropoliaa, mietin että haluaisin tehdä maisterinopinnot, kun tästä basson soitosta alkaa tulla jotakin. Halusin myös käydä jossain vaiheessa ulkomailla opiskelemassa.

Internetistä Oskari löysi videon Lontoon sinfoniaorkesterin bassojen äänenjohtajana toimivasta Rinat Ibragimovista ja päätti, että tämän henkilön soittoa hän haluaa nähdä omin silmin. Seuraavana kesänä Hanhikoski pääsi Ibragimovin järjestämälle mestarikurssille Espanjaan. Kurssin jälkeen Ibragimov ehdotti jatko-opintoja Lontoossa, samana syksynä Hanhikoski pyrki kouluun ja pääsi sisään. Loput Metropolian opinnot hän suoritti puolessa vuodessa ja aloitti Lontoossa jo seuraavana syksynä.

Opiskelu Lontoon Guildhall School of Music and Dramassa on Hanhikosken mukaan työlästä, mutta hauskaa. Maisteriopinnot ovat soittoon keskittyneitä ja hänen opintonsa koostuvat muun muassa orkesterista, kamarimusiikista sekä omista soittotunneista. Kulttuuritarjonta Lontoossa on runsasta ja kaupungista löytyy useita orkestereita, joihin Hanhikoski on itsekin päässyt esiintymään.

Neuvoksi lukiosta lähteville Oskari Hanhikoski antaa, että pitää luottaa itseensä, tarttua rohkeasti mahdollisuuksiin liikoja miettimättä ja olla aliarvioimatta omia kykyjään.

– Pitää luottaa itseensä, olla se mikä on, eikä ainakaan siellä kotisohvalla päättää ettei musta ole tähän.

Tulevaisuudessa Hanhikoski haaveilee orkesteripaikasta ”jossakin hyvässä orkesterissa” joko Suomessa tai Keski-Euroopassa.

– Suomi nyt on tietenkin ensimmäisenä, mutta töiden perässä pitää mennä. Lontoosta pitää ainakin tulla pois valmistumisen jälkeen. Siellä kyllä rahat loppuu, naurahtaa Hanhikoski.

Haastattelut ja teksti: Helena Koivusalo ja Sofia Timonen

Kuva: Lauri Malkamäki

Mainokset