Vaihto-oppilas Suzukin lapsuuden haavet täyttyivät Suomessa


Rakennustekniikan opiskelija Suzuki Satsuki, 17, saapui Kaustisen musiikkilukioon vaihto-oppilaaksi elokuussa 2014. Toyotan autotehdaskaupungista Japanista kotoisin oleva nuori nainen valitsi vaihto-oppilaskohteekseen Suomen, koska hänen suurimpana haaveena oli tavata joulupukki ja nähdä revontulet.

Kummatkin Suzukin suurimmista toiveista toteutui, kun kaustislainen isäntäperhe vei Suzukin joulun aikaan Napapiirille, Rovaniemelle. Myös Kaustisen ystävälliset ihmiset, öinen tähtitaivas, lukion aamunavaukset, luonto ja Halpa-Hallin tavaravalikoima on saanut Suzukin nauttimaan vaihto-oppilasajastaan. 

– Isäntäperheeni täällä Kaustisella on mahtava! Isä on poliisi ja äiti sosiaalityöntekijä. Lisäksi minulla on hauska 10-vuotias veli, jolla on ihan pian syntymäpäivät. Perheeni pitää liikunnasta, kertoo Suzuki.

Suzukin elämää Kaustisella onkin voinut seurata muun muassa Instagramista, jossa eräässäkin kuvassa koko perhe tekee lattialla vatsalihaksia.

– Kamalaa, että olen silti lihonut Suomessa ollessani kuusi kiloa! parahtaa Suzuki.

Ruokailutottumukset ja ruuat ovatkin yksi eniten kummastuttaneista asioista.

– Suomessa syödään paljon leipää. Japanissa syödään vain kolmesti päivässä. Ja siellä laitetaan hilloa aamulla leivän päälle. Japanissa syödään myös paljon kalaa. Täällä porkkanaa, salmiakkia ja mustikoita. Eikä täällä käytetä syömäpuikkoja ja kouluruoka on ilmaista, miettii Suzuki eroja maiden ruokakulttuurissa.

Suzuki luettelee myös muita hieman outoja asioita, jotka poikkeavat kotioloista: Suomessa vessa ja suihku sijaitsevat usein erillisissä tiloissa, koirat ovat Suomessa pelottavampia kuin Japanissa ja suomalaiset kävelevät nopeasti.

Sen sijaan paljon yhtäläisyyksiäkin löytyy: Suomen kieli ja japanin kieli ovat suomea jo hyvin oppineen Suzukin mielestä hyvin samankaltaisia. Sen lisäksi sekä Suomessa että Japanissa riisutaan kengät sisääntullessa ja kummassakin maassa ihmiset ovat ujoja.

Joulupukin ja revontulten lisäksi Suzukin houkutteli Suomeen ”maailman paras koulutussysteemi” ja se, että hän oli lukenut Suomessa asuvan ”maailman onnellisimpia ihmisiä”.

Suzuki on tyytyväinen Kaustisen musiikkilukioon ja on saanut lukiosta uusia ystäviä. Lukion valinnasta päätti vaihto-oppilasorganisaatio AFS, joten musiikkilukio ja Kaustinen osuivat Suzukin kohdalle sattumalta. Sattuma oli iloinen, sillä hän soittaa itsekin pianoa, vaikka ei olekaan ottanut tunteja Kaustisella.

– On kuitenkin mahtavaa päästä kuulemaan niin paljon live-musiikkia.

Myös oppilaiden aktiivisuus hämmästyttää.

– Oppilaat ovat niin aktiivisia luokkahuoneessa ja ottavat aina osaa tunneilla. Japanissa opiskelijat ottavat aina nokosia kesken tunnin.

Kaustisen pienessä kylässä suurkaupungin tyttö on viihtynyt mainiosti.

– Tykkään saunasta, suomalaisista ihmisistä ylipäätään, luonnonrauhasta ja siitä, miten yöllä voi katsella tähtiä.

– On ihanaa, kun ihmiset täällä tervehtivät toisiaan ja rakastan Halpa-Hallin krääsäosastoa!

Kotona Japanissa Suzukia odottavat isä, äiti ja pikkusisko. Heitä, omia ystäviä  ja koulua Japanissa on toki hieman ikävä, mutta aika on kuulema mennyt nopeasti. Koko vaihto-oppilasaika on 10 kuukautta ja lähtö kotiin koittaa kesällä.

Vaihto-oppilaaksi lähteminen oli Suzukille haastavaa kielen takia.

– En tykkää englannin kielestä. Lähtötestissä oli yksi osio englanniksi. Suomalaiset olisivat pitäneet sitä helppona, mutta minulle se oli vaikeaa.

– Olen kuitenkin oppinut Suomessa suomen kielen lisäksi myös englantia. Eläminen ilman perhettäni on antanut minulle paljon rohkeutta. Ja se oli tämän vaihto-oppilasajan tarkoituskin, tulla kypsemmäksi ja löytää itseni.

”No oletko löytänyt itsesi?”, kysyn Suzukilta Facebookin chätissä.

Vastaus tulee heti:

”Joo vähän :-D :-D :-D :-D”

Todennäköisesti Suzuki palaa kotiin hieman itsenäisempänä, itsevarmempana, kielitaitoisempana ja takuuvarmasti montaa kokemusta rikkaampana. Varmaa on, että moni Kaustisella jää kaipaamaan aina nauravaista Suzukia, mutta onneksi yhteydenpito toisellekin puolelle maailmaa on tänä päivänä helppoa!

Teksti: Hilkka Pajukangas, Suvi Kivelä

Kuva: Suzuki Satsuki

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mainokset