Voice of Finlandin Ari Puro löysi Kaustisen musiikkilukiosta vaimon ja työparin

Ari Puro kamppailee 13.2. Voice of Finlandin kaksintaistelussa Nelosella.

Voice of Finland -laulukilpailussa edetään perjantaina 13.2. kakkosvaiheeseen eli jäjellä olevien kilpailijoiden kaksituntiseen kaksintaisteluun.

Ari Puro, 31-vuotias entinen Kaustisen musiikkilukiolainen ei vielä tiedä tai ainakaan kerro, kuka astuu vastustajaksi kehään ja minkä biisin valmentajat duolle valitsevat. Kaksinkamppailu on raaka peli – kehäottelun jälkeen tähtivalmentajat päättävät, kuka lähtee, kuka jää. Jäljellä on enää 12 laulajaa ja matka jatkuu, jos jatkuu, kaksintaistelusta kohti live-lähetyksiä.

Jo kakkosvaiheeseen päästäkseen soinilaislähtöinen, nykyinen seinäjokilainen Ari Puro on kulkenut pitkän tien. Puro kertoo, että Neloselle lähetettiin 3000-4000 videoklippiä, joista esikarsinnassa tiputettiin valtaosa. Puron lähettämä klippi Katujen kuningattaresta erottui joukosta ja läpäisi tiukan seulan.

Laulukilpailun ensimmäisessä, Ääni ratkaisee -osiossa Puro sai sekä Olli Lindholmin että Tarja Turusen penkit kääntymään tulkinnallaan Jani Wickholmin Siivet-kappaleesta.

– Jännitti ihan mahottomasti. En ole tuollaisella keikalla vielä ollut, jossa lauletaan selkänojille, nauraa Ari.

Mies pitikin silmiään kiinni lähes koko esityksen ajan.

– Sitten juuri kun aukaisin silmät, Olli kääntyi. Olihan se ihan mieletöntä. Valtava paino tippui harteilta.

Ihan kappaleen loppumetreillä myös Tarja Turunen painoi vihreää nappia ja istuin käännähti kohti Puroa. Esityksen jälkeen Turunen kehui Puroa sanomalla, että: ”lepäsit siinä ytimessä, esityksestäsi löytyi lämpöä”.

Ollin tiimi – toteutunut toive

Vaikka Puro oli mielissään, että sai myös Turusen ”kääntymään puoleensa”, oli valinta tähtivalmentajasta tehty jo ennen ohjelmaan pääsyä.

– Tykkään Ollista, se on tavallisen oloinen ihminen. Ja älyttömän hyvä esiintymään. Haluan häneltä vinkkejä nimenomaan esiintymiseen.

– Ja vaikka olen minä englanniksikin laulanut, niin suomi on kuitenkin se mun juttu. Ollikin haluaa, että laulan suomeksi.

Lindholmiin Puro teki vaikutuksen herkkyydellään. ”Pidin susta, näen sinussa potentiaalia, vaikka paikoittain meni sinne päin. Olit herkkä, elit sitä, et ruvennut ampumaan yli”, legendaarisen Yö-yhteen laulajan Olli Lindholmin palaute kuului.

Esiintyminen on Purolle haastavaa, sillä hän on tottunut säestämään itseään yleensä pianolla. Pianonsoitto onkin kuulunut elämään 10-vuotiaasta lähtien. Puro on myös säveltänyt omia kappaleita ja laulanut. Kaustisella hän soitti myös harmonikkaa.

Kohtalon kortit Kaustiselta

Musiikki on kuulunut aina vahvasti Puron elämään, mutta jonkinlainen käännekohta tapahtui musiikkilukiossa, jossa hän tutustui Susanna ”Sussu” Erkinheimoon. Kysymykseen siitä, minä vuosina he kävivät lukiota, Puro kysyy takaisin:

– Minä vuonna oli ne World Trade Centerin iskut? Me olimme silloin Sussun kanssa asuntolan terassilla. Sen muistan kyllä ikuisesti ja siitä voi laskea.

Ystävyys Susannan kanssa on siis kestänyt jo ainakin vuodesta 2001 saakka. Yhdessä kaverukset ovat myös perustaneet duon, jossa he molemmat laulavat ja Ari säestää samalla. Ari laulaa myös myös taustoja ja soittaa koskettimia Susannan soolobändissä. Hääkeikkaa ja joulukonsertteja on ollut riittämiin ja jo nyt Voice of Finlandin myötä ”Facebookin kautta tulee kaikenlaisista pyyntöjä”.

Se ei kuitenkaan Puroa haittaa, päin vastoin. Unelma on paitsi menestyä Voice of Finland -kilpailussa, ennen kaikkea saada tehdä ja esittää musiikkia.

Poikabändipopista kohti iskelmäpoppia

Niin Puroa kuin Susannaa yhdistävät paitsi Kaustisen musiikkilukio ja pohjalaisuus, ammatti hiusmuotoilun alalla ja muusikon uran ponnahdus television laulukilpailuissa. Susanna hävisi täpärästi Diandralle ja tuli toiseksi vuoden 2012 Idols-kilpailussa.

Purollekaan Voice of Finland ei ole ensimmäinen television laulukilpailu. Kymmenen vuotta sitten Puro pääsi kokeilemaan jo hetken tähteyttä ja teini-idolina oloa, kun hän voitti INDX-poikabändin kanssa Popstars-ohjelman toisen tuotantokauden. Bändi oli tähdenlento, mutta Puro kertoo oppineensa tuosta ajasta ja kokemuksista paljon.

– Tottakai sitä peilaa tätä tämänhetkistäkin kilpailua siihen. Se on osa minun historiaa. Silloin piti kokeilla, eikä sitä tiennyt mihin sitä ryhtyi. Mutta se oli hyvä kokemus, opin monta asiaa kantapään kautta.

Kun ikää ja kokemusta on karttunut, on musiikkityylikin muuttunut popista enemmän iskelmäpopin suuntaan. Enää Puro ei olisi edes lähtenyt Idolsiin, joka hänen mielestään muistuttaa paljon aikaisempaa Popstar-kilpailua.

Sen sijaan Voice of Finlandin formaatista hän pitää.

– Siinä ei pelleillä eikä ketään herjata. Se on jotenkin aito ohjelma, hyvän mielen formaatti.

”Kaustiselle kannattaa lähteä kauempaakin” 

Mutta palataan vielä hetkeksi Kaustisen musiikkilukioon, josta Purolle on jääneet lämpimät muistot.

– Lähdin peruskoulusta suoraan Kaustiselle. Aika paljon jännitti, mutta heti, kun pääsin sinne niin sitä vain solahti siihen mukaan ja jännitys katosi.

– Se oli jotenkin hieno ja yhteisöllinen paikka. Tietysti musiikki yhdistää ihmisiä. Ja musiikin opetus oli tietysti loistavaa.

Lisäksi Puro viihtyi lukion asuntolassa.

– Asuntola siinä ihan vieressä loi sellaisen turvan. Siitä oli helppo lähteä kouluun ja harjoittelemaan. Asuntolaelämä oli kaikin puolin antoisaa. Voin kyllä todellakin suositella Kaustisen musiikkilukiota kaikille, niillekin, jotka haluaisivat lähteä sinne kauempaa ja pois kotoa.

Työparin lisäksi lukio toi kohdalle myös rakkauden.

– Olin jo lähtenyt Kaustiselta, kun tulin moikkaamaan Susannaa Kaustiselle. Susannan kämppäkaverina oli Maiju, josta tuli nykyinen vaimoni.

Nyt pariskunta asuu Seinäjoella, jonne ”veri veti takaisin” Kaustisen ja Ähtärin vuosien jälkeen. Ari työskentelee CM-Hiustalossa, toimii Kauhajoen ja Vaasan toimipisteiden esimiehenä ja tekee asiakaspalvelutyötä Seinäjoen Päivölän liikkeessä.

Puro kehuu työnantajaansa, joka on suhtautunut ymmärtäväisesti Voice of Finlandin vaativiin ajankäytöllisiin haasteisiin.

– Kyllä kaikki järjestyy. Keikatkin Sussun kanssa menevät tässä sivussa. Musiikki on kuitenkin sitä mitä haluan tehdä.

– Haluan tuoda musiikin kautta iloa ja herättää tunteita. Olen sellainen rauhallinen ja pohdiskeleva tyyppi. En paljon puhu muuta kuin silloin kun on asiaa. Tykkään kuitenkin musiikissa siitä suomalaisesta melankoliasta. Sitä kautta voin ilmaista tuntojani.

Arin tuntojen ilmaisua voi seurata kaksintaistelu-osiossa perjantaina 13.2.2015 Nelosella klo 20.00.

Arin viralliset fanisivut löydät täältä: https://www.facebook.com/aripuroofficial?fref=ts

Teksti: Suvi Kivelä

Kuva: Nelonen media

Mainokset