Kaustinen tutustutti klassisen soittajan kansanmusiikin iloihin ja reissuihin

Kaustisen Näppärit reissasivat helmikuun alussa Norjan Verdaliin Midtvinterdansen -kansanmusiikkitapahtumaan. Mukana vahvuudessa oli myös kymmenkunta musiikkilukion opiskelijaa. Kolmipäiväiselle kurssille osallistui tänä vuonna 280 nuorta pelimannia pohjoismaista. Tapahtuma tarjoaa nuorille loistavan tilaisuuden tutustua naapurimaiden musiikkiin, oppia kieltä ja muodostaa kansainvälisiä ystävyyssuhteita. Tänä vuonna kurssin taiteilijavieraana nähtiin vuoden 2009 euroviisuvoittaja Alexander Rybak ja esiintyminen hänen kanssaan oli kurssilaisille ikimuistoinen kokemus.

IMG_3344

Tytti Vihikangas

Yksi reissuun lähteneistä lukiolaisista, ensimmäisen vuosikurssin opiskelija Tytti Vihikangas ei vielä Lehtimäeltä Kaustiselle syksyllä saapuessaan pahemmin välittänyt kansanmusiikista. Aiemmin lähinnä klassista musiikkia viululla soittanut Vihikangas on puolen vuoden aikana tutustutettu perin pohjin kansanmusiikkiin, jota hän ennen ei soittanut juurikaan yhtään.

”Kaustiselle tullessa oli yllätys miten paljon kaiken ikäiset harrastavat sitä, ja miten aktiivisesti sitä täällä soitetaan. Onneksi kokeilin sitä itsekin, kansanmusiikkia on hauska soitella”, kertoo Tytti, joka aikoo silti jatkossakin keskittää varsinaiset musiikkiopinnot edelleen klassisen puolelle.

Norjan matkasta Vihikangas kuuli ystävältään ja sai idean lähteä kokeilemaan, millaisia ne näppäreiden paljon puhutut reissut oikein ovat. Matka oli Vihikankaan mukaan hieno kokemus ja mukavaa oli etenkin tutustua uusiin ihmisiin, niin kaustislaisiin kuin muihin pohjoismaisiin pelimanneihin.

”Klassisen soittajalle matka oli oikea opintoretki ja uusia kappaleita varsinkin tuli opittua”, Vihikangas naurahtaa. Vihikangas kertoo kansanmusiikista muodostuneen lukioaikana hyvä vastapaino klassiselle musiikille ja etenkin kaveriporukalla sen soittamisesta hän on nauttinut. Puolen vuoden aikana hän on ehtinyt osallistumaan myös kansanmusiikkikokoonpanoihin ja päässyt kokeilemaan jo jamejakin.

IMG_5328

Midtvinterdansen 2015, Alexander Rybak

Haastattelu ja teksti; Helena Koivusalo

Kuvat; Rosa Peltoniemi, Sofia Timonen

 

Mainokset