Anna Hautaniemi teki musiikkikasvatuksen gradun Kaustisen musiikkilukiosta

Anna HautaniemiKaustisen musiikkilukiosta on tehty ensimmäinen yliopistotason tieteellinen tutkielma.

Musiikkilukiosta v. 2008 ylioppilaaksi kirjoittanut Anna Hautaniemi valmistui Jyväskylän yliopistosta sekä musiikkikasvatuksen maisteriksi että luokanopettajaksi. Pro gradu -tutkielmansa Hautaniemi teki v. 2014 otsikolla Kaustisen musiikkilukion anti.

Tutkielma on erinomainen osoitus musiikkilukion, tutkimuksessa Kaustisen musiikkilukion, vaikuttavuudesta nuoren kasvuun ja kouluttautumiseen.

Tutkielma kokonaisuudessaan on luettavissa täällä:

https://jyx.jyu.fi/dspace/bitstream/handle/123456789/43754/URN:NBN:fi:jyu-201406172061.pdf?sequence=1

Kaustislainen Anna Hautaniemi työskentelee nykyään peruskoulun neljännen musiikkiluokan opettajana Vantaalla.

Kaustisen musiikkilukiossa Hautaniemi soitti kitaraa ja pianoa ja lauloi.

– Tiesin kyllä jo lukioaikana, mitä ja mihin haluan. Lukion opettajat valmensivat minut sisään Jyväskylän yliopistoon. Se oli ihan mieletöntä tsemppaamista ja valmentamista. Siellä oli sellainen ”kyllä me sut sinne saadaan” -mentaliteetti, muistelee Hautaniemi.

Omat positiiviset kokemukset musiikkilukiossa johdattelivat myös graduaiheen äärelle.

– Huomasin kysyväni itseltäni, että olenko se vain minä, joka on saanut musiikkilukiosta niin paljon vai onko siinä koulutuksessa jotakin ihan erityistä, kertoo Hautaniemi.

Hautaniemi syventyi gradussaan kysymykseen laajemmin ja tuli siihen tulokseen, että Kaustisen musiikkilukio valmensi erinomaisella tavalla sosiaaliseen kanssakäymiseen ja ottamaan vastuuta ehkä tavallistakin varhaisemmassa vaiheessa.

– Totta kai lukio ja se ikävaihe on kasvun ja itsenäistymisen aikaa muutenkin. Voi olla vaikeaa eritellä, että mitkä asiat johtuvat ikävaiheesta ja mitkä liittyvät suoranaisesti musiikkilukioon ja ympäristöön. Mutta kyllä se musiikkitoiminta jo itsessään on niin iso juttu. Kun 15-16-vuotiaat joutuvat itsenäisesti hoitamaan keikkoja, treenipaikkoja, -aikoja ja -matkoja, niin väkisinkin siinä joutuu ja oppii ottamaan tosissaan vastuuta.

Hautaniemi viihtyy tällä hetkellä erinomaisesti työpaikassaan ja pääkaupunkiseudulla. Kun kysyn, vaivaako koti-ikävä koskaan, vastaa hän:

– Ilmapiiri (Kaustisen) musiikkilukiossa oli niin mukava, että joskus ajattelen, miten ihanaa olisi varmaan olla opettajana siellä!

Mutta sitten kello soi. Välitunti on ohi ja lyhyt puhelu on lopetettava. Pienet ja innokkaat tulevaisuuden musiikkilukiolaiset jo odottavat opettajaa luokassaan.

teksti: Suvi Kivelä

kuva: Anna Hautaniemi

Mainokset