Kuukauden alumni: Annika Timonen

Toukokuun alumni Annika Timonen panosti Kaustisen musiikkilukiossa musiikkiin. Nyt hän opiskelee äidinkieltä ja opettaa suomea maahanmuuttajanaisille. 

Annika Timonen

Kuka olet?

Olen Annika Timonen, os. Asplund. Olen alunperin kotoisin Rovaniemeltä, mutta nykyään asun Kaustisella. Opiskelin Kaustisen musiikkilukiossa vuosina 2003-2006. Soitin siellä ahkerasti viulua ja vuonna 2011 valmistuin viulunsoiton opettajaksi. Sen jälkeen lähdin opiskelemaan äidinkieltä Jyväskylän yliopistoon vuonna 2013.

Olet harjoittelussa turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskuksessa. Millaista siellä on ollut opettaa suomen kieltä?

Käyn suomi toisena kielenä -kurssia ja teen harjoittelua vastaanottokeskuksessa, eli opetan suomea nimenomaan turvapaikanhakijanaisille. Aloitin harjoittelun helmikuussa ja se on ollut vähän epämääräistä. Turvapaikanhakijoiden kulttuuri on hyvin erilainen. Kurssilla on sellaisia, jotka eivät ole koskaan käyneet koulua ja sellaisia, jotka eivät tänne tullessaan osanneet kirjoittaa tai lukea edes omalla kielellään, jolloin suomen opettelu on ollut haastavaa. Yhteisen kielen puute on pakottanut laittamaan kaikki näyttelijäntaidot peliin.

Miten päädyit sinne?

Suomi toisena kielenä -kurssilla olin seuraamassa opetusta eräässä vastaanottokeskuksessa ja innostuin siitä. Yhdessä vastaanottokeskuksessa oli harjoittelijalle paikka, joten ajattelin, että sen voisi sisällyttää kurssiin.

Mihin aineisiin panostit lukioaikana?

Panostin lähinnä kieliin. Minulla oli pitkä ruotsi ja luin myös ranskaa ja venäjää. Englannin ja äidinkielen tunneilla oli kivaa, Heleena on ihana. Panostin lukiossa enemmän musiikkiin kuin opiskeluun ja olin ahkerasti mukana erilaisissa kokoonpanoissa. Olen erikoisuus tämän hetkisessä opiskelupaikassani kun en lukiossa ollut varsinainen hikari.

Mitä vinkkejä antaisit nykyisille musiikkilukiolaisille?

Ei kannata olla laput silmillä sen suhteen, että mihin hakee lukion jälkeen opiskelemaan. Kannattaa keskittyä siihen mikä kiinnostaa, mutta olla avoimin mielin. En olisi itse lukioaikana uskonut lähteväni opiskelemaan äidinkieltä.

 

Teksti: Anna-Sofia Tastula
Kuva: Sofia Timonen

Mainokset