Musiikkidiplomi, osa 1 – Kaikki lähti Kaipaavasta

Kaustisen musiikkilukiossa on tänä vuonna suoritettu useita musiikkidiplomeita. Musiikkidiplomin avulla opiskelija voi tuoda näkyväksi osaamistaan musiikin alalla – myös sellaista osaamista, joka ei sisälly mihinkään kurssiin. Yksi musiikkidiplomin suorittaneista kokoonpanoista on lauluyhtye Beibs.

Beibs

 

Lauluyhtye Beibs perustettiin Kaustisen musiikkilukiossa syksyllä 2014. Sallamaria Saarimäki oli saanut käsiinsä Lauluyhtye Rajattoman Kaipaava-kappaleen nuotit, ja halusi laulaa sitä. Oli siis koottava lauluryhmä.

Laulajia pyydettiin mukaan äänialojen mukaan ja vähän sen mukaan, miten keskinäinen balanssi toimisi. Lopulta ryhmässä olivat Saarimäen lisäksi Julia Perämäki, Saara Rahkola, Emma Hietamäki ja Kaisla Pesonen toiselta vuosikurssilta sekä Ilona Jussinmäki ensimmäiseltä.

Beibs osoittautui pian menestykseksi. Lauluryhmä sai paljon esiintymistilaisuuksia musiikkilukion tapahtumissa ja muissa tilaisuuksissa.

– Kaikissa mahdollisissa tilanteissa ollaan esiinnytty. Taiteiden yössä, taidenäyttelyn avajaisissa, Kokkolassa Kaupan ja kulttuurin yö -tapahtumassa… Viime keväänä teimme kansanmusiikkiryhmä Rossin kanssa pari kappaletta yhteistyönä, ja festareille meitä pyydettiin esiintymään Pirulainen-yhtyeen kanssa. Osa meistä esiintyi myös Sata-Häme soi -tapahtumassa, kertoo Kaisla Pesonen.

Aluksi Beibs oli harjoitellut keskenään, mutta toisena toimintavuotenaan sille myönnettiin oma ohjattu tunti. Opettajaksi tuli Mari Sillanpää.

Beibsin ohjelmistossa on alusta saakka ollut uudempaa lauluryhmälle sovitettua musiikkia, jota esittää esimerkiksi juuri lauluyhtye Rajaton. Lisäksi on laulettu suomalaisia kansanlauluja. Musiikkidiplomikonsertissa kuultiin myös esimerkiksi ABBAn musiikkia. Kappaleissa on 3-6 stemmaa.

– Tällainen musiikki on sovituksellisesti vaativaa, ei sieltä helpoimmasta päästä, Sillanpää sanoo.

Vaativuus miellyttää Beibsin laulajia. Monet heistä kertovat suosikikseen lauluyhtye Rajattoman Butterfly-kappaleen. Siinä kaikilla laulajilla on koko ajan oma stemma. Sillanpää sanoo, että kappaleessa on kiinnitettävä huomiota myös tulkintaan, sillä sen pitäisi kuulostaa kevyeltä ja eläväiseltä, vaikka stemmat ovatkin vaativia.

_DSC1780

 

Kaikilla Beibsin laulajilla on kuorotausta, joten ryhmässä laulaminen on tuttua. Pienessä lauluryhmässä joutuu kuitenkin ottamaan omasta stemmastaan suuremman vastuun. Beibs on konsertoidessaan näyttänyt aina parastaan, sillä ryhmä pitää kunnia-asianaan harjoitella kappaleet aina hyvään kuntoon.

– Oma stemma halutaan harjoitella niin hyvin, että homma ei kaadu toisten niskaan, Jussinmäki sanoo.

Toukokuun puolivälissä Kansantaiteenkeskuksessa järjestetty musiikkidiplomikonsertti oli Beibsin tähänastisen uran huipennus. Lauluyhtyeestä vain Ilona Jussinmäki jää Kaustiselle, muut suuntaavat lukio-opintojen jälkeen jatko-opintojen pariin. Beibsin ura ei kuitenkaan ole sinetöity.

– Olisi kiva pitää ryhmä kasassa niin, että kokoontuisimme ja esiintyisimme vaikka aina festareilla, pohtii Sallamaria Saarimäki.

 

Teksti: Anni Saari
Kuvat: Keela Koivukoski ja Anni Saari

Mainokset