Musiikkidiplomi, osa 2 – omat sävellykset kuuluviin

Abiturientti Jutta Kangas on suorittanut tänä keväänä musiikkidiplomin ja maanantaina 23.5 kuultiin Kankaan musiikkidiplomia varten järjestetty sävellyskonsertti.

– Konsertti oli kooste koko lukion ajalta säveltämistäni teoksista, hän kertoo.

 image

Kangas kertoo aloittaneensa sävellyksen jo yläasteella, mutta konsertissa kuullut biisit olivat sävellyksiä hänen lukiovuosiensa ajalta. Sävellysten tyylit ovat monipuoliset. Jokainen kappale on omalla tavallaan erilainen, mutta niistä kuitenkin huomaa tietyn poptyylisen vivahteen. Konsertissa kaikui mm. orkesteriteos, kuorosovitus ja muutama bändisovitus. 

– Konsertissa sävellykset esitettiin aikajärjestyksessä, jotta kuulijat voisivat huomata miten kappaleet ovat kehittyneet ja muuttuneet loppua kohden. Ajatuksena oli että kuulijat olisivat ikäänkuin ”mukana matkallani”, Kangas kertoo.

Ensimmäisenä konsertissa kuultiin Kankaan esimmäisiä sävellyksiä, kappale nimeltä ”Pystytkö anteeks antamaan?”. Viimeisenä kuultiin Kankaan viimeisin sävellys, ”lumihiutale”, joka on sävelletty kuoroa varten.

Musiikkidiplomin valmistusprosessi on ollut Kankaan mukaan todella mahtava ja huikea.

– Nuottienlukutaito on kehittynyt huomattavasti, ja tietynlaista itsevarmuutta säveltäjänäkin on tullut. Diplomin avulla tutustuin enemmän bändin kanssa soittamiseen, ja itsevarmuutta lisäsi se että piti olla ”johtajan” roolissa. Konsertti oli erittäin onnistunut ja toimiva, ja soittajat vetivät todella hyvin! Kangas toteaa.

Musiikkidiplomin Kangas päätti tehdä sen takia että hänen tulevalla musiikkialallaan siitä on paljon hyötyä. Hän valitsi diplomin suorittamistavaksi nimenomaan konsertin, jotta hän saisi omia sävellyksiään kuuluviin.

Kankaalla musiikin säveltämistä tapahtuu luultavasti tulevaisuudessakin, sillä suuntana näillä näkymin on Tampereen musiikkiakatemian sävellyslinja tai Kokkolan konservatorion musiikintekolinja.

Kankaalta löytyy myös kanava youtubesta, käyttäjänimellä Pianohullu! Sieltä löytyy mm. sävellyskonsertti videopätkinä.

 

Teksti ja kuva: Mea Nikula

 

 

 

 

Mainokset