Lapset otettu huomioon Folk Music Festivaleilla

Kaustisen ykköstapahtumassa ohjelma on monipuolista. Eri lavoilla kuullaan niin kotimaisia kuin ulkomaisia esiintyjiä, pelimanneja, duoja ja suuria kokoonpanoja.

image

Lastenmusiikista ja muusta vastaa Veera Luomala

Kattavassa ohjelmassa omassa suuressa osassaan on lapset. Ideaali kouluympäristö leikkialueineen viihdyttää perheen pienimpiäkin. Lasten positiivista festivaalikokemusta tukemaan on pystytetty jälleen kerran lastenteltta.

Lasten Kaustisen ohjelmatuottajana toimii tänä vuonna ensimmäistä kertaa Veera Luomala, joka kaustislaisille lapsiperheille on tuttu näky esimerkiksi musiikkileikkikoulusta. Hän vastaa lastenyhtyeiden löytymisestä. ”Yhtyeiden löytäminen on helppoa. Esimerkiksi omaa juhlavuottaan viettävä Orffit otti itse yhteyttä ja halusi tulla soittamaan tuotantoaan. Kaikkia halukkaita yhtyeitä ei mahtunut ottaa mukaan, mutta ensi vuodelle on katsottu jo sopivia”, Luomala kertoo.

Lastenteltta on auki koko päivän aina iltakymmeneen saakka. Päivittäin myös musiikkilukion opiskelijoita on istumassa teltalla varmistamassa lasten viihtyvyyttä. Teltalla on mahdollista piirtää, kokeilla viisikielistä kannelta ja saada vaikka kasvomaalauksen. ”Tänä vuonna on mahdollisuutena myös rakentaa paimenhuiluja. Työpajoja on pitkin viikkoa eri puolilla aluetta. Uutta on myös lastenjamit”, Luomala sanoo. Tarkemmat tiedot työpajoista löytää ohjelmalehtisestä ja festivaalien nettisivuilta.

Teltalla on päivittäin soittamassa niin pelimanneja kuin lastenmusiikki- ja -tanssikokoonpanoja. Osa soittajista on itsekin lapsia. Eilen isolla Keskipohjanmaa-areenalla suuri joukko taitavia näppärikursssilla käyneitä pikkutaitureita soitti mukulamatineassa. ”Aikataulutut on katsottu niin, ettei teltan ja areenan lastenohjelmat mene päällekkäin. Kaikki lähtee siitä”, Luomala selittää.

Parasta Luomalan mukaan on, kun lapset pääsevät kokeilemaan ja kokemaan kaikenlaista, kuten ohjelman monipuolisuudesta näkyy. ”Varhaisnuorten ohjelmaa voisi vielä kehittää, mutta olemme lähteneet kokeilemaan iltakonsertteja kouluikäisille. Toki omia konsertteja on myös vauvoille.”

image

Risto Hotakainen (vas.) ja Timo Valo vierailivat lasten pelimannikilpailussa.

Konserttien aikaan täynnä olevalla lastenteltalla näkee silloin tällöin tällöin kuulosuojaimia. Niille ei kuitenkaan Luomalan mukaan tarvetta. ”Ääniteknikko on paikalla huolehtimassa ettei volyymi nouse liikaa. Tosin viime vuonna kävi kerran, että yksi orkesteri soitti niin lujaa, ettei teknikkokaan voinut asialle mitään.” Lasten korvista pidetään kuitenkin hyvää huolta.

Lastenteltta on auki aina lauantai-iltaan saakka. Sen tarjontaan voi tarkemmin tutustua ohjelmalehtisen ja internet-sivun kautta.

 

Kuvat ja teksti: Sonja Arokari

Mainokset