Kansanmusiikkia sydämen kyllyydestä

Kaustisen musiikkilukiolla järjestettiin 8.12. Jonna Lankisen musiikkidiplomikonsertti. Se keskittyi kansanmusiikkiin, ja Lankinen soitti siinä viulua. Kaikki konsertin kappaleet olivat Lankisen omia sävellyksiä tai sovituksia.

img_4988-1

Jonna Lankinen on kotoisin Porvoosta. Hän aloitti musiikinopiskelun Helsingin musiikkiopistossa, jossa hänellä oli pääsoittimena sello. Kesäisin hän kävi näppärikursseilla Kaustisella ja innostui hakemaan Kaustiselle myös lukioon.
Kaustisella hänen sello-opettajanaan on ollut Veera Luomala, mutta lisäksi hän alkoi soittaa kansanmusiikkiviulua Ville Ojasen ohjauksessa.

Kun Lankinen aloitti lukiossa, hän ei vielä tehnyt omia kappaleita.
– Kyllä minä niitä yritin aluksi, mutta niitä ei silloin vain tullut luonnollisesti, Lankinen kertoo.
Nykyisin hänen sävellyksensä syntyvät pianon ääressä, sillä Lankinen lähtee liikkeelle melodiasta. Hänen omat kappaleensa eivät ole perinteistä kansanmusiikkia, vaan niissä on vaikutteita etenkin ruotsalaisesta kansanmusiikista.
– Melkein kaikki taitavat olla polskia. Ne edustavat juuri sellaista musiikkia, josta itse eniten pidän. Soitimme niitä juuri viulutunnilla Villen kanssa ja hän antoi ohjeen että soita sydämesi kyllyydestä.
Ja niin Lankinen tekeekin.
Yksi konsertissa esitetyistä kappaleista on kahden kappaleen sikermä. Stjärnfall syntyi musiikin teorian tunnilla vuosi sitten, ja se menee miksolyydisessä moodissa. Sitä Lankinen kuvaa rauhalliseksi ja maalailevaksi.
– Sen perään halusin menevämmän kappaleen, joten sävelsin sellaisen. Kappaleen nimeksi tuli Spring. Yleensä muuttelen kappaleitani aina, mutta tässä melodia ihme kyllä pysyi ihan samana.

Musiikkidiplomikonsertin kappaleiden sovituksissa Lankinen mietti eniten sitä, mitä soittimia hän haluaisi mukaan. Kappaleissa oli esimerkiksi mandoliini ja kitara, instrumentteja, joiden kanssa hän ei ole ikinä aiemmin soittanut.
Lankisen lisäksi konsertissa soittivat Joni Salo (kitara), Teresa Innanen (mandoliini), Laura Koivusalo (viulu) ja Oona Harju (piano).
Ohjelmistossa oli Lankisen omien kappaleiden lisäksi kamu-covereita, jotka Lankinen on sovittanut. Mukana on mm. American Cafe Orchestran sekä Alasdair Fraserin kappaleita. Fraserin Lankinen mainitsee yhdeksi esikuvakseen.

Jonna Lankinen soitti viulua Kullervo-musikaalissa keväällä 2016.

Jonna Lankinen soitti viulua Kullervo-musikaalissa keväällä 2016.

 

Jonna Lankinen opiskelee toista vuotta Sibelius-Akatemian nuorisokoulutuksessa. Siellä hänen viuluopettajansa on Tero Hyväluoma, itsekin Kaustisen musiikkilukion käynyt muusikko. Lankinen käy tunneilla Helsingissä noin kahden viikon välein.
Sibelius-Akatemiaan hän hakee myös keväällä ylioppilaskirjoitusten jälkeen.
– Jos en pääse Sibikseen, aion mennä Ruotsiin johonkin folkhögskolaniin. Ruotsi on minulle sikäli helppo vaihtoehto, että olen kaksikielinen. Haluan oppia lisää ruotsalaisesta kansanmusiikista, Lankinen kertoo.

Mainokset