Uraohjaus valaisee jatko-opintopolun

– Kukaan ei taatusti pääse musiikkilukiota läpi niin, ettei ole miettinyt, mihin hakee jatko-opintoihin, toteaa musiikkilukion opinto-ohjaaja Liisa Pyykkö-Seppälä.

img_3743-1

Valinnat voivat tulla ensimmäisenä esiin hops-keskusteluissa, joissa ryhmänohjaajat käyvät läpi opintojen sujumista. Tähän aikaan vuodesta ovat käynnissä myös AVO-keskustelut, joissa keskustellaan kurssivalinnoista ja jatko-opinnoista. Ne ovat osa musiikkilukion uraohjaus-prosessia, joka kestää koko lukioajan.

Kokonaisuuteen kuuluvat myös vuosittain järjestettävät AVO-päivät, joissa entiset lukiolaiset tulevat kertomaan nykyisistä opiskelu- tai työpaikoistaan.

img_7038-1Tänä vuonna AVO-päivä järjestettiin heti tammikuun alussa. Pyykkö-Seppälä sanoo, että avo-päivällä on opiskelijoille iso merkitys. Moni on sitä kautta tutustunut kiinnostavaan opiskelupaikkaan.

– Uraohjaukseen kuuluu myös työelämään tutustuminen. Sitä aletaan valmistella heti ensimmäisellä vuosikurssilla, ja valtaosa käyttää päiviä toisena vuonna. Osa on kyllä käyttänyt niitä myös abi-vuonna, Pyykkö-Seppälä kertoo.

img_6957-1

Musiikkilukiossa jatko-opintoihin ohjaukseen on panostettu, ja vuosien aikana siihen on kehittynyt toimiva järjestelmä. Pyykkö-Seppälä kertoo, että nykyisin lukiossa järjestetään myös pienryhmäohjausta, jossa noin kymmenen opiskelijaa kerrallaan tulee tutustumaan Opintopolkuun ja harjoittelemaan sen käyttöä. Siihen on väliin todellinen tarve.

– Joskus oppilaitosten sivut ovat todella sekavia. En yhtään ihmettele, jos nuorten on vaikea löytää niiltä tietoa, kun ei itsekään tahdo löytää, Pyykkö-Seppälä toteaa.

Musiikkilukiossa noudatetaan ”koko koulu ohjaa” -periaatetta, joten ohjausta saa myös muilta opettajilta. Esimerkiksi matemaattisista aineista kertovat parhaiten matematiikan opettajat, ja musiikin alasta musiikinopettajat.

 

Opinto-ohjaaja on vahvasti mukana myös musiikkilukion oppilashankinnassa. Erikoislukiossa ei koskaan ole voitu tuudittautua siihen, että opiskelijat löytävät itsestään tiensä oppilaitokseen, joten koulun esilletuomiseen on pitänyt panostaa.
18.-19.1. Seinäjoella järjestettävillä Opinlakeus-messuilla musiikkilukio on jälleen vahvasti esillä. Pyykkö-Seppälä on siellä messutiimiin kuuluvien opiskelijoiden kanssa.

– Se on vahvasti jalkatyötä. Minä keskityn opinto-ohjaajien ja opettajien tavoittamiseen. Opiskelijat kertovat muille nuorille, miksi hakivat Kaustiselle ja miten hakeminen tapahtui.

Musiikkilukiosta Seinäjoelle lähtee myös Celyakya-yhtye, joka esiintyy Mika Jämsän johdolla ohjelmalavalla. Luvassa on ainakin versio Dannyn Kesäkatu-kappaleesta.

Seinäjoelta ja sen lähialueelta Kaustisen musiikkilukioon on tullut vuosittain useita opiskelijoita.

 

Teksti: Anni Saari
Kuvat: Teija Ruuhola
(Liisa-Pyykkö-Seppälän kuva musiikkilukion 40-vuotisjuhlakonsertista 19.11.2016, muut kuvat AVO-päivästä 5.1. 2017)

Mainokset